Tre med lilla blomster

Jacaranda-treets misjonsmetode

Når man sprer skjønnhet, glede og velduft i verden, kan man bli ønsket velkommen mange steder.

32 år etter vår første langtidstjeneste i et fremmed land landet vi i Etiopia. Etter et kort opphold i Addis Abeba for å ordne med nødvendige papirer dro vi til fantastiske Hawassa, hvor vi nå bor og arbeider som lærere i misjonsavdelingen ved høyskolen på Tabor.

Under den 5 timer lange bilturen til vårt nye hjem kunne jeg knapt tro mine øyne. «Er jeg i Etiopia eller i Brasil?» Fra reisens begynnelse til slutt var vi overveldet av de blåblomstrede jacaranda-trærnes prakt langs veien, og ved inngangen til tomta vår ble vi ønsket velkommen av et stort jacaranda-tre.

I de tørreste månedene i året bringer jacaranda-treet, som opprinnelig kommer fra Sør-Amerika, farge til det sandfargede landskapet i denne regionen.

 

Fremmed, men velkommen

Nå har vi akkurat markert at det er ett år siden vi kom til dette landet. Vi har aldri hørt etiopierne klage over at disse trærne av utenlandsk opprinnelse forurenser det etiopiske miljøet med sine vakre blomster som dekker bakken i blått. Tvert imot fortsetter etiopierne å plante jacaranda-trær over hele landet.

Jeg kjenner jacaranda-trærne helt fra 50-tallet. De finnes i overflod i sitt opprinnelsesland Brasil. I min barndom gikk jeg hver dag gjennom en allé av trær for å gå inn og ut av huset der jeg vokste opp.

Navnet jacaranda kommer fra et av Brasils urspråk, Tupi: yakara’na. Det består av to ord, «hakua» som betyr «har parfyme», og «renda», som betyr god duft. Treet har ikke bare nydelige blomster, blomstene har også en spesielt god duft.

 

Kristi velluktende parfyme

Her er vi, slik som disse trærne av utenlandsk opprinnelse, importert til Etiopia. Det som betyr noe er ikke at vi ser annerledes ut eller den kulturelle bakgrunnen vi bærer med oss. Ved Guds nåde trives vi i den misjonssituasjonen hvor Gud har satt oss.

Vi ber om å få være Kristi velluktende parfyme for Gud, som gjennom våre ord og handlinger vitner om hans underfulle skjønnhet.

Det spiller ingen rolle hvor du kommer fra. I Kristus og ved Kristus kan du bety en forskjell i en fremmed kultur, enten som et tropisk jacaranda-tre som sprer vellukt, eller som det norske nordlyset som sprer Kristi lys i verden. Velkommen til Etiopia!

 

Utsending i Østlige Afrika