Slitne boligblokker ved havet

Rørende omsorg fra naboer

Hilsen fra Nord-Afrika i forbindelse med koronaviruset.

I Nord-Afrika har vi det under omstendighetene bra. Min familie er i karantene, da vi er forkjølte og har sammenfallende symptomer med covid-19. Den andre familien har det bra og har ingen symptomer. Likevel holder de seg hjemme, da landet har innført strenge restriksjoner på samvær og bevegelse.

 

Tok forholdsregler

Vi skjønte allerede onsdag at dette kunne utvikle seg. På torsdag var vi mennene i en by to timer lengre nord enn der vi bor for å møte en businesskontakt for å skrive under på en kontrakt. Denne byen har en større andel utlendinger enn den byen vi bor i, og derfor også større utvalg i supermarkedene. Vi benyttet da anledningen til å fylle på beredskapslagrene våre, uten å si at vi hamstret.

Dagen etter, fredagen, begynte regjeringen i landet å innføre tiltak. Det er fortsatt ikke så mange som er smittet i landet og infrastrukturen er intakt. En del begrensinger er innført, ikke så ulike dem som er innført i Norge, men det er også innført portforbud fra 18:00-06:00 inntil videre.

Enn så lenge er det mat i butikkene og i følge myndighetene er det flere tusen tonn mat på lager i landet, så noen akutt nød blir det ikke. Likevel har folk begynt å hamstre, og noen landsbyer i utkantene har gått tomme for mat i butikkene. Om vi kommer i en situasjon med hamstring og tomme butikker, har vi likevel lagre som vil holde i godt og vel en måned.

 

Rørende omtanke

Vi kjenner oss trygge og har det bra. Alle skoler og barnehager er stengt, så vi har det som småbarnsfamilier flest med hjemmekontor og hjemmeskole om hverandre.

Vi er også glade for å være godt etablerte i hvert vårt nabolag. Naboen vår kom over på lørdag for å låne slagboremaskinen, og da jeg fortalte ham at vi var i karantene, sendte kona over en stor boks med tørka fiken til oss. Det er rørende at i en tid der det hamstres mat, så deler våre naboer av sin mat med oss.

Vi bor også like ved et større kontorbygg med eget vakthold. Da dagvakten ikke hadde sett oss gå ut på et par dager, ringte han for å sjekke at alt var bra med oss, og vi måtte bare gi beskjed om vi trengte hjelp til handling, betale regninger osv.

 

Tenker på de svakeste

Selv om vi har det bra så går tankene våre for det meste til dem som ikke er så heldig stilte som oss. Til de mange fattige som har det tøft fra før og som nå står uten jobb og inntekt.

Vannselskapet i landet har ettergitt fordringer (gjeld) til de som står svakest, slik at de vil være sikret vann i denne tiden. Vi har også sett oss nødt til å permittere hushjelpen vår, men hun får likevel lønn – noe som er uvanlig i dette landet. Vi har valgt å betale henne en måned med forskudd slik at hun også kan kjøpe seg et lite lager med det nødvendigste, i tilfelle det blir "lock down".

 

Takk til alle dere som er med å ber for oss i denne tiden. Vi vet at det er vanskelig for mange også i Norge, og vi er med og ber for dere.    

 

Mvh "Anders", stedlig representant Nord-Afrika

Utsending i Nord-Afrika