Hvitt murhus

Vedlikehold i hjem og hjerte

Man lærer mye når man reiser ut som misjonær. I vinter har jeg lært om vedlikehold – av både huset og troen.

Selv om vi bor i et land som per definisjon blir regnet som varmt, er vinteren her kald. Vi fryser mer her enn vi gjør med 10 kuldegrader i Norge.

Vi bor i et murhus som ikke er isolert. Et problem som følger med vinter i et kaldt og rått murhus er muggsopp, og denne vinteren har vi vært ekstra plaget med det. I vinter måtte vi til slutt flytte ut av soverommet vårt fordi vi ikke fikk bukt med muggen.

Vi snakket med huseieren, og han forklarte oss at taket hvert år må behandles med et eller annet middel for å være skikkelig tett. Det var ikke gjort på et par år, og det var derfor kommet fuktighet ned i muren som ga oss store muggproblemer.

Nå er taket fikset og muggsoppen er fjernet. Og vi har foreløpig ikke sett noe tegn til at det kommer tilbake. Huset vårt er mindre fuktig, og da føles ikke lenger kulda så gjennomtrengende.

 

Gå til kilden

Hverdagslige utfordringer som dette blir noen ganger ganske altoppslukende. Med god hjelp fra Google kjente jeg på frykten for alle negative konsekvenser det er med muggsopp i inneklima. Ifølge mureren som fikset taket, var det stor grunn til bekymring også. Stressnivået ble ikke lavere med hans bekymrede risting på hodet og spørsmål om vår helsetilstand.

Det er nemlig ikke uvanlig med helseråd både fra murere, rørleggere og gartnere. Jeg har en mistanke om at de føler litt ekstra ansvar over for oss uvitende utlendinger.

Vi fikk veldig mye ekstra jobb på grunn av vedlikeholdsarbeid som ikke var gjort, og for vår del manglende kunnskap om hva som må gjøres på denne typen hus. Vi har også erfart hvor viktig det er å løse kilden til problemet. Det hjelper ikke bare å vaske bort muggen, den kommer tilbake om ikke kilden til problemet blir løst.

For meg ble det også en liten andakt. En påminner om at uten «vedlikeholdsarbeid» i vårt åndelige liv, er det kanskje lett at frykt og tvil får veldig mye plass, og kanskje til og med får gro og spre seg sånn som muggsoppen.

Vi trenger igjen og igjen komme til Jesus slik at han kan gjøre vedlikeholdsarbeid i våre liv.

«Ransak meg, Gud, og kjenn mitt hjerte, prøv meg og kjenn mine tanker. Se om jeg er på den onde vei, og led meg på evighetens vei.»

(Salme 139,23-24)

 

Utsending i Nord-Afrika