
Det er ingenting som heter påskeferie i dette landet. Den japanske kalenderen har heller ingen helligdager i påska. Likevel blir det påskefeiring!
Det er flott å være sammen med de kristne her i Japan på langfredagsgudstjeneste på kvelden med nattverd. Det er ikke en eneste fridag i løpet av påska i den japanske kalenderen. Påska er med andre ord helt utelatt i et helt folk. Kristne er virkelig fremdeles en minoritetsgruppe i Japan, et land med fryktelig mange mennesker.
Påska er derfor noe kristne i Japan feirer sammen inne i kirka, og den begynner for mange med en kveldsgudstjeneste på langfredag. Men det mangler ikke på frimodighet fra de kristne likevel.
Kirka inviterte nabobarn til påskesøndagsskole hele april med ulike aktiviteter som jakt på påskeegg og mer. Siden påske er så ukjent, er vi veldig takknemlige for en herlig liten gjeng av nabobarn som kom sammen med oss og fikk høre om Jesu død og oppstandelse for dem.
I Japan kremeres folk når de dør. Og kirka har et eget rom der kirkens medlemmer kan ha sine avdødes urner. Mye kultur og religiøsitet i Japan er knyttet til de avdøde. Derfor faller det naturlig for den japanske kirke å åpne opp urnerommet, slik at folk kan besøke sine avdøde før de går på påskegudstjenesten. Dem som er gravlagt i kirka, var kristne, men øvrig familie er nødvendigvis ikke kristne. Dette fører til at hver gang det er påskegudstjeneste, er det mange ikke-kristne som kommer etter de har besøkt urnerommet. Der får de høre om Jesus som den avdøde trodde på, om hvordan han fornedret seg selv og kom som et menneske for å seire over døden.
Etter påskegudstjenesten er det påskefest med god mat, godt fellesskap og lek før de alle skal tilbake til sine hverdager der påskas budskap er helt ukjent. Heldigvis er de der på lag med den levende Gud som kom med den største kjærligheten. Johannes 15, vers 13: «Ingen har større kjærlighet enn den som gir livet for vennene sine.» Jesus døde jo ikke bare for vennene sine, men også for fiendene sine. Fortsatt god påsketid! Jesus lever!