Tone Marie med klase bananer

Et år i Bolivia

Årstidene er snudd på hodet, men vi har minst like mye vær her i Bolivia som hjemme i Norge – og mye god frukt!

I oktober 2021 kom vi til Cochabamba i Bolivia, og nå har vi bodd her i litt over et år. Vi har feiret bursdager, jul, 17. mai, og en hel rekke med bolivianske merkedager som barnas dag, morsdag, farsdag, familiedagen, kvinnedagen, vennskapsdagen, boliviansk nasjonaldag og karneval.

En ting som er litt spesielt, er at det mangler bare 3 måneder, og så har gutten vår bodd en like stor del av livet sitt i Bolivia som i Norge!

 

Året opp ned

Jeg har reflektert litt rundt årstidene i Bolivia, for nå kjenner vi til hva årstidene her har å by på. Bolivia ligger sør for ekvator, så det er vinter her når det er sommer i Norge og motsatt. Vi er ikke så langt unna ekvator, men siden vi bor 2.500 m.o.h., har sola mye å si for varmen.

Vi er vant til at sommeren er varm og god i Norge, eller det er i hvert fall det vi håper på hvert år, men her har de regntid på sommeren (desember–februar) med overskyet vær og regn. Da blir det ekstra kaldt, så da blir det ullundertøy, ullgenser og jakke, både ute og inne. De dagene eller stundene innimellom som det er sol, må vi ut for å varme oss og ta av oss det ekstra laget med tøy.

Far og sønn spiser
Privat

Varmt og kaldt

Det vokser mange ulike typer frukt og grønnsaker året rundt i Bolivia, men på høsten, fra mars til mai, er det ekstra mye frukt og grønnsaker til salgs, og mange som vi aldri har sett eller smakt før. Naturen har nytt godt av regntida, og det er fint og grønt overalt. I tillegg blir det gradvis kaldere på natta.

Blomstrende kaktus med by i bakgrunnen
Privat

Når vinteren kommer i juni og varer fram til august, er det stort sett sol hver dag, og det er mellom 18 og 30 varmegrader på dagtid, så da kjennes det ut som en god norsk sommer. Men det er kaldt inne og i skyggen, og vi må ofte ut litt for å varme oss når vi sitter på kontoret.

På natta og spesielt på morgenkvisten er det ofte nede i 5-6 varmegrader både inne og ute. Dette på grunn av at husene ikke er særlig tette og ikke har isolasjon og at ingen bruker varmeovner eller fyrer. Vi er heldige som bor i 2. etasje og får litt «isolasjon» fra den rå bakken, men gulvene er alltid kalde og alle bolivianere pleier å gå med sko inne hele året.

Utsikt over by
Privat

Tørt og fuktig

På våren blir det varmere på nettene (8–13 varmegrader) og varmere i skyggen, men i tillegg kommer noen kraftige vinder på ettermiddagene/kveldene, nesten som våre høststormer i Norge. Det rusker skikkelig i trærne og greiner kan falle av. Siden det ikke pleier å være regn på den tiden av året, blir det mye jord/sand som blåser rundt og trenger inn i husene gjennom små sprekker. Det er stadig en kamp for å vaske bort alt støvet og sanden.

Fra oktober blir det fuktigere og varmere vær og uutholdelig å sitte i sola midt på dagen og vi må trekke inn i skyggen og inn i huset. Folk og natur lengter etter noen regndråper etter nesten et år uten regn, og hvis de er heldige, får de litt regn i oktober, da blomstrer det opp overalt og blir så flott og grønt.

Og så starter regntida på nytt i slutten av desember.

 

Tone Marie Ueland

Utsending