Speed School-elevene i Abidjan avsluttet skoleåret med strandtur – og plastopprydding. Du kan til og med kjøpe plasten deres på finn.no!
Havet er stort og dekker to tredjedeler av kloden. Havplast er blitt et verdensproblem, der alt som lever i havet kan bli berørt. Prosjektet vårt i Abidjan, «Håp for alle», ville gjerne sette fokus på miljø, siden det angår levekårene til alt liv, både mennesker og natur.
I havet utenfor Abidjan lever for eksempel havskilpadder som kommer inn for å legge eggene sine. Da er det ikke bra at det er mye plast i havet eller på stranden. Speed school-elevene i prosjektet ble veldig entusiastiske da de ble presentert for muligheten til å ta en tur til havet.
Mange kunne fortelle at de aldri hadde vært på en strand tidligere, langt mindre dyppet en tå i vannet. At de også fikk kjøre buss, spise god mat på stranden, bygge sandslott, ta salto på stranden og så videre gjorde ikke akkurat gleden mindre.
Det å gjøre en innsats og plukke plast for miljøet var helt ok for disse barna. Her var det ingen som klaget over å måtte jobbe litt. De plukket, bar tunge sekker og hjalp hverandre som det mest naturlige i verden.
Det er herlig å se hvor glade elevene var for denne dagen, som også markerte avslutningen på et fantastisk skoleår med hardt arbeid for alle de 40 barna som deltok.
Aksjonen prosjektet vårt deltok i, har sitt utspring i Norge. Der har miljøagentene et samarbeid med nettsiden finn.no om å plukke og selge havplast. Vi forsøkte å få lov til å delta, men fikk først høre fra miljøagentene at det ble vanskelig, siden vi var så langt unna – til og med på et annet kontinent.
Men finn.no var veldig sporty. Selvfølgelig skulle vi få lov til å delta, sa de – for havet er stort og alt henger sammen. Havplast kan reise store avstander, så det finnes ingen grenser under vann.
Vi fikk dermed anledning til å delta på havplastaksjonen til finn.no, og annonsen er lagt ut med 18 sekker havplast til salgs.
Det største enkeltproblemet vi fant veldig mye av på stranden, var plastposer som hadde rommet drikkevann. Det illustrerer hvordan det som skal hjelpe oss kan bli et miljøproblem i etterkant.
Vi benyttet også anledningen til å knytte kontakt mellom en lokal miljøorganisasjon og bydelsorganisasjonene som prosjektet har dannet. Nå blir det flere aksjoner i nærmiljøene for å rydde opp både i elver og langs toglinjene som går gjennom nabolaget til barna.
Nå venter vi bare på en god løsning for å resirkulere plasten vi har plukket. Kanskje må vi vaske søppelet for hånd for å få lov til å levere det. Men kjenner vi elevene rett, tar de den utfordringen på strak arm. Selv i sommerferien, som begynner om et par dager!