Julekaker blir kjevlet og stukket ut

Fristende julekaker og gode verdier

På Den norske skolen i Nairobi kommer vi tett på både barn og voksne i hverdagen. Det gir gode muligheter til å formidle gode verdier – det gjelder å gripe de små øyeblikkene.

Et glimt fra førjulstiden på den norske skolen i Nairobi (Norwegian Community School, NCS):

Med juleferien rett rundt hjørnet arrangeres det juleverksted på Den norske skolen. Elevene veksler mellom stasjoner og lager dørkranser, juleløpere, spikerpinnsvin på sløyden og engler av spon og kakeservietter. Fra musikkrommet høres historien om Den vesle bygda som glemte at det var jul og nye og gamle julesanger.

   

– Gode kokker smaker på maten

Min stasjon er på kjøkkenet der det bakes julekaker. Pepperkaker, brune pinner, sandnøtter og hvite kakemenn. Store deiger gir mange kaker til julefesten nest siste dag før juleferien. Dit er alle foreldre og søsken invitert, og det blir middag, julespill, juletregang og ikke minst julekaker.

Her på kjøkkenet eltes, kjevles, trilles og stekes det. Og smakes, selvfølgelig. Alle gode kokker smaker på maten de lager, sier jeg. Og dermed havner både kakedeig og ferdigstekte kaker i munnen på julekakebakerne.

Ettersom dagen går, vokser haugen av julekaker på benken. Stadig er det en og annen som stikker hodet inn av døra for å se om det er mulig å få smake. Det er det ikke. Kakene skal jo rekke til julefesten.

Barn og lærer baker julekaker på kjøkkenbord
Bakemestere:Tidlig krøkes som god julekake skal bli. NCS

Et verdifullt øyeblikk

Til slutt er det bare meg og oppvasken igjen på kjøkkenet. Jeg har NRK klassisk jul på høyttaleren og julefreden er i ferd med å senke seg. Da titter en av førsteklassingene inn døren.

«Runhild, er du her enda?» Blikket farer over haugene av julekaker på benken.

«Ja, jeg må jo rydde og vaske opp, vet du.»

Forsiktig beveger han seg bortover mot kakene. Jeg ser ham i sideblikket. Ser det lure og sjarmerende uttrykket i ansiktet. Han står med ryggen til kakene, men klarer å smyge den ene armen opp bak ryggen og ta en kake.

«Du, er det lov å stjele julekaker?» spør jeg.

Han drar litt på det. «Nei.»

«Nå skal jeg se vekk, så kan du legge julekakene tilbake.» Jammen gjør han det! «Du, hva annet enn å stjele kan vi gjøre hvis vi har lyst på en julekake?» spør jeg igjen.

Han tenker seg om. «Jeg kan spørre!» utbryter han fornøyd. «Kan jeg få en julekake?»

Jeg står takknemlig igjen på kjøkkenet, mens en glad og fornøyd førsteklassing springer ut i skolegården med en pepperkake i handa.

Gutt klipper papirstrimler på juleverksted
Klippemester:Papirstrimler er som kjent det ypperste av juleverkstedmateriale. NCS

Gjelder å bruke anledningene

NCS er en norsk offentlig skole med elever med norsk, kenyansk, etiopisk og somalisk bakgrunn. De er både kristne og muslimer.

Som lærer kommer du tett på og har store muligheter til å formidle gode verdier til både elever og foreldre. Det gjelder å bruke anledningene som gis. Som julefesten og julespillet, uenigheter i skolegården, ymse tema i KRLE-timen, det å følge reglene i stikkball og samtaler om ren/uren mat i mat og helsefaget.

Følg gjerne Norwegian Community School på Facebook, og husk på oss i hverdagen. Det setter vi stor pris på.

Runhild Øvreås

Utsending