Behovet for kristent arbeid på Mentawai har vokst etter at utsendte muslimer nå betaler fattige mennesker for å konvertere.
Vi befinner oss på en hurtigbåt med hav på alle kanter. Ombord på en fullsatt båt finner vi flere ulike nasjonaliteter som vil til Mentawai. Alt fra surfere til fastboende skal 150 kilometer ut i havgapet fra den indonesiske øya Sumatra. Om det er surfebølger i verdensklasse eller familien hjemme som venter er ulikt, men etter nesten fire timer går vi i land på en stor og frodig øy med rundt 24 000 innbyggere, og surfebrettene og annen bagasje bæres i land av hjelpsomme indonesere. Vi har ikke surfebrett med oss, og vi har ikke noen familie som venter heller. Men vi har et kall, vi har et oppdrag, vi har noe verdifullt i bagasjen, som vi håper å kunne dele med innbyggerne på denne øya uten mobilsignal.
I 2018 bestemte NLM Indonesia seg for å fokusere på Mentawai. I flere år har vi støttet en pastor som bor på øya med økonomiske midler. Nå skal vi tenke større, fordi vi på mange måter ikke har noe valg.
Om man er kjent i Indonesia, eller har hørt om Mentawai før, har man muligens fått med seg at Mentawai er en «kristen øy»: Majoriteten på øya er kristne. For å få tilgang til statlige rettigheter må alle i Indonesia ha et ID-kort. På ID-kortet er det pålagt å registrere en religion. På Mentawai er de fleste registrert med K for kristen. Selv om kristendommen står sterkt, ser vi også at animisme fortsatt preger samfunnet. Fattigdom er også veldig utbredt. Mennesker lever fra hånd til munn og har ikke mer enn at de akkurat klarer seg. Dette gjør mennesker desperate.
For noen år siden ble det åpnet et islamsk senter på Mentawai, der ungdommer kan komme og bo gratis. De får tak over hodet, mat på tallerkenen og kortere skolevei. Prisen for det er derimot høy: de må konvertere til islam. For fattige ungdommer uten mat og skolegang er valget dessverre altfor enkelt.
Resten av befolkningen slipper heller ikke unna. Hvert år reiser titalls muslimer til Mentawai for å drive misjon, i et land der det i utgangspunktet er forbudt å drive misjon. De kommer med noe som de lokale ikke klarer å si nei til: rikdom. I bytte for deres tro får de et engangsbeløp som tilsvarer 120 norske kroner. Billig tenker kanskje du? Men når man ikke har noe fra før av, er dette en høy sum. I juli 2019 fikk vi en trist beskjed om at 50 mennesker fra en lokal kirke hadde konvertert til islam for 120 norske kroner per person. Og vi vet om flere tilfeller.
Når vi endelig setter foten på Mentawai er det ikke penger vi har med oss, for vi ønsker ikke å betale noen til å tro på Jesus. Men vi kommer med noe større. Vi kommer med den levende Gud og verdens frelser. På Mentawai driver vi med disippeltrening, kirkesamarbeid og barneklubber. I tillegg samarbeider vi med andre organisasjoner på Mentawai, og sammen hjelper vi de lokale med å få en bedre hverdag, både åndelig, fysisk og psykisk. Vi ønsker å se hele mennesket, og møte alle sider ved hvert menneskets behov.
I 2019 har NLM Indonesia ansatt to fantastiske og motiverte indonesere som skal bo fast på Mentawai og drive arbeid blant de lokale. Vi håper og ber om at vi kan få være et ledd i rekken om å snu den trenden som vi ser på Mentawai nå. Vi ønsker å fortelle mennesker at Jesus elsker dem, døde for dem og vil hjelpe dem.
I 2019 støttet NLM Indonesia også pastoren på Mentawai med økonomiske midler til å bygge et gutteinternat. Der får ungdommene en plass å bo, kort skolevei og trosopplæring. Pastoren har allerede et velfungerende jenteinternat, og disse to internatene blir vår respons på det islamske senteret.
Vi har et brennende ønske om å nå nye mennesker med evangeliet om Jesus, og vi ønsker å bruke lokale ressurspersoner til å styrke innbyggernes kunnskap om hva evangeliet faktisk handler om. Vi ønsker å utruste deres tro, til å stå støtt i motgangen. For dette er en kamp som vi ikke må la de andre vinne.
Fakta om Mentawai
Artikkelen er hentet fra NLMs prosjektkatalog 2020.