Hovedbygget på NLMs tomt i Nairobi

Offisiell bønnedag i Kenya

Hilsen fra Øst-Afrika i forbindelse med koronaviruset.

Det har vært travle dager i Nairobi den siste uken. Vi har sendt hjem de ni ungdommene som har vært her fra TEFT utland-linjen til Fjellhaug bibelskole, samt de syv familiene og volontørene som har deltatt på TID familie, der det var 16 voksne og 24 barn.

TID familie avsluttet tidligere enn planlagt for å få dem sendt ut av landet, i tråd med UD sin anbefaling om at alle nordmenn som var på korttidsopphold i utlandet skulle komme hjem.

 

Stengte grenser og store tiltak

Det er for øyeblikket syv bekreftede tilfeller av smittede i Kenya – det første tilfellet ble oppdaget fredag 6. mars. Myndighetene har nå stengt grensene så det er ikke mulig for de som ikke har arbeidstillatelse å komme inn i landet. De som kommer inn til Kenya nå, må sitte i 14 dagers karantene.

Alle skoler, kirker, biblioteker, museer osv. er stengt, men butikkene er ennå åpne. Folk er anbefalt å arbeide fra hjemmekontor hvis det er mulig, men for mange er ikke det mulig. Derfor tar folk ut ferie nå, eller må gå uten lønn.

For Kenya er turisme den største inntektskilden, og det vil utvikle seg til en krise for landet når det ikke er turister her. Dermed vil mange miste jobbene sine nå, og vi er spente på hvordan dette vil utvikle seg fremover.

Helsetilbudet i Kenya er veldig godt, men hvis det blir et stort utbrudd av viruset også her i landet, vil det bli vanskelig å få behandling for sykdommer.

 

Samlet i Nairobi

Den norske skolen i Nairobi, som er på tomten vår, har måttet stenge, siden en ikke kan samles i store i grupper. Men lærerne følger opp elevene med at de får ukeplaner for hjemmeundervisning. 

I samarbeid med Den norske ambassaden og NLM sentralt gjør vi jevnlig vurderinger på hva vi skal gjøre fremover. Nå er så å si alle av NLMs utsendinger, 40 voksne og barn, samlet på tomten vår i Nairobi. Vi har kalt inn NLM-utsendingene fra de andre områdene i regionen, utenom ett ektepar som foreløpig fortsatt er i Tana River.

Det er ikke lett å vite hva omfanget av koronaviruset vil være i Øst-Afrika. Vi føler oss trygge her nå, men vi vil jevnlig gjøre vurderinger om noen bør reise til Norge.

 

Presidenten oppfordrer til bønn

President Uhuru Kenyatta har i sin siste tale til folket sagt at lørdag 21. mars er offisiell bønnedag for nasjonen. Han sier at det kenyanske folket nå må vende seg til Gud og be om at han griper inn i situasjonen.

Vær med og be for landet og folket i regionen her, og for oss utsendinger.

 

Morten Egeland

Morten Egeland

Regionleder for Sør-Amerika og Vest-Afrika