Er folkereligion kultur, eller er det business? På Taiwan er det nok begge deler. Mange er bundet av tradisjonell religion – og nå kan de til og med kjøpe busskort laget av hellig aske.
Offentlig transport på Taiwan er veldig praktisk. På de fleste busser og t-baner kan du bruke betalingskortet EasyCard. Dette kan du også bruke til å betale med i kiosker eller parkeringsplasser.
EasyCard er en trofast «venn» som følger mange taiwanesere gjennom hverdagen.
I dag så jeg en annonse i avisa. Et av de mest kjente templene på øya selger nå EasyCard «produsert av materialer blandet med hellig aske fra tempelets røkelse. Rituelt velsignet og renset før salg! Kortene har et foto av Matsu-statuen i tempelet og har navnet til tempelet innskrevet med selvlysende blekk», kunne tempelet fortelle, og la til at spådommene viste at gudinnen godkjente prosjektet.
Antallet er begrenset, og det anbefales å reservere noen via internett. Det mangler sikkert ikke på personer som gjerne betaler noen kroner ekstra for å få tak i ekstra velsignelse.
Innflytelsen fra tradisjonell kinesisk folkereligion er fortsatt veldig stor. 80 prosent av befolkningen betrakter seg enten som buddhister eller taoister, eller å tilhøre en av de nye religiøse bevegelsene.
Noen templer og religiøse seremonier er offentlig godkjent som felles kulturell arv. Er folkereligion kultur, eller er det business? En ting er den helt sikkert: Det er populært!
Den dype innflytelsen på folket gjør at det kristne budskapet ofte oppleves som noe helt fremmed. Tradisjonelle religioner utøver sterkt sosial press på mange, og ikke få er bundet av frykt for guder og ånder.