Kirkene i Taiwan er fortsatt unge – unge voksne. På 70 år har det vokst frem livskraftige og modne menigheter – og nå står et generasjonsskifte for døren.
Hvis du blir med på et besøk i en av menighetene i Misjonssambandets samarbeidskirke i Taiwan (Lutheran Church of the Republic of China, LCROC), vil du oppleve etablererte menigheter som ikke er så forskjellige fra menigheter og forsamlinger i Norge. De siste årene har menighetene i kirken på rekke og rad feiret 50-, 60- og 70-årsjubileer.
Hvert jubileum er en viktig påminnelse om at det slett ikke er en selvfølge at disse menighetene eksisterer! De er et vitne om at Gud arbeider midt i verdens kaos og brytninger.
Som i de fleste kirkesamfunn i Taiwan, ble de første LCROC-menighetene etablert i hovedstaden Taipei, blant flyktninger som kom fra det kinesiske fastlandet etter den kommunistiske seieren i borgerkrigen i Kina. Sammen med flyktningene kom medarbeidere fra den kinesiske kirken og noen misjonærer.
Dette ble utgangspunktet for livskraftige menigheter i dag. På 1960- og 1970-tallet ble arbeidet utvidet til landsbyer og nyopprettede fabrikkområder. Misjonærer var en viktig ressurs i denne fasen med planting og etablering av mange menigheter.
I dag myldrer det av liv i nærområdene til de fleste av LCROCs menigheter. Boligblokker, skoler, sykehus og butikker omgir dem på alle kanter. Kristne er fortsatt en liten minoritet (4 % av befolkningen i Taiwan tilhører en kristen kirke i vid forstand). Men kirkene er blitt en naturlig del av det urbane landskapet.
Tenk at det ikke var noen kristne vitner på øya for 50-70 år siden! Kirken i Taiwan er fortsatt ung – en ung voksen!
Dette kan du få et lite inntrykk av når du ser på bilder av Åndens Lys-menigheten som «60-åring» og «70-åring», tatt i forbindelse med jubileene:
Mange menigheter står nå overfor en stor utfordring: Tiden er inne for et stort generasjonsskifte blant medarbeidere, eldste og diakoner. Den trofaste generasjonen av dagens 60- til 75-åringer bør overlate ansvaret til den yngre generasjonen.
Det er gledelig at det er mange unge voksne i menighetene. Det trengs flere som er villige til å ta en teologisk utdannelse og bytte en god jobb mot menighetsarbeid.
Den største utfordringen er at den unge generasjonen må få tillit og frirom til å utvikle seg i menighetene. Her spiller de gamle lederne en viktig rolle – på godt og vondt.
Må Gud hjelpe dem til å være en velsignelse for den unge generasjonen!