Bord fullt av mat

Nyttårsfeiring i Mongolia

I slutten av februar feiret mongolene sin nyttårsfeiring, Tsagaan sar. Det er en viktig høytid der familier samles, spiser mat og gir hverandre gaver.

Under Tsagaan sar er det vanlig å dra på mange ulike besøk til venner og familie, gjerne flere på en dag. Vi ble invitert på noen besøk hos lokale kollegaer.

Når man kommer på besøk hilser man på de man besøker, og det er vanlig å gi en gave, enten litt penger eller noe mat. Man setter seg ned og blir servert mat.

 

Mye mat

Det er mye forskjellig mat på bordet og det kommer mer underveis. Det er sjelden vertene setter seg og spiser med besøket, i så fall er det bare mannen i huset. De andre serverer og ordner på kjøkkenet.

Maten kan variere litt fra familie til familie, men noen ting går igjen hos flere. Man får servert mongolsk melkete, aaruul (en slags tørket ostemasse), buuz (kjøtt i en deig som blir dampet, litt som en dumpling), fermentert hestemelk og ulike salater og kjøtt.

Det er også vanlig å ha litt frukt, kjeks og godteri stående på bordet.

Bord med mye mat
Mye forskjellig mat:Det er alltid stor oppdekking. Marte Holen

Stor gjestfrihet

Hvert besøk varer ikke så lenge. Når man har spist en stund og snakket litt, er det på tide å gå før nye folk kommer.

Når man drar, er det vanlig å få med seg en gave av vertene. Det kan være godteri, sokker, penger eller lignende. Når man har fått gaven, drar man videre og kan besøke noen andre.

Det er viktig å få dratt på besøk til så mange som mulig og å gi dem gaver. Hvis det er noen i familien din du ikke møter under Tsagaan sar, skal du gi dem gaver neste gang dere møtes, selv om det kanskje er noen måneder til.

Det var veldig fint å være med på denne høytiden og oppleve mer av den mongolske kulturen, smake maten og besøke lokale kollegaer. Mongolere har en enormt stor gjestfrihet. Uansett hvor mye eller lite de har, deler de med andre og setter fram mye forskjellig mat når de får besøk. Det er aldri mangel på noe. Det tror jeg nordmenn har mye å lære av.

Drikker melkete
Tradisjonell drikke:Man blir alltid servert melkete, som drikkes av skål. Rita Jonasmo

Lovsang

Noen av familiene vi besøkte var kristne, men ikke alle. Hos en av familiene sang de for oss. De sang på mongolsk og var veldig flinke.

Da de var ferdige, ville de at vi også skulle synge. Dette var ikke en kristen familie, men vi bestemte oss likevel for å synge Navnet Jesus på norsk. Det var en fin opplevelse.

Utsendinger på besøk ikledd mongolske klær
Finstasen:Vi hadde på oss tradisjonelle mongolske klær. Marte Holen

Spisekonkurranse

Det blir servert mye mat under Tsagaan sar. Når man er på flere besøk på en dag, kan del bli litt mye.

En av dagene var vi på fire ulike besøk. Jeg endte opp med å ha en konkurranse med noen andre om hvem som klarte å spise flest buuz i løpet av den dagen. Det ble høyt konkurranseinstinkt, og vi ble etter hvert veldig mette. Det endte opp med å bli uavgjort etter 33 buuz.

Da dagen var ferdig, hadde jeg fått mange gode opplevelser, mye god mat og mer innblikk i den mongolske kulturen.

Marte Holen

Marte Holen

Utsending