Nurgul med tre av barna.

– Vi må stå sammen

Da Nurgul fikk en sønn med vannhode, ble livet snudd på hodet. Hun brenner for å gi sønnen og andre som ham en fremtid – og nå er hun ansatt i NLMs nye prosjekt for barn med funksjonsnedsettelser.

Nurgul Khyzmyet er 42 år gammel. Hun er gift og mor til fem barn. Da minstemann, Sultan, kom til verden for fem år siden, skjønte hun at noe ikke var som det skulle. Han fikk diagnosen vannhode, og det skulle snu opp ned på livet til denne familien.

Vi lyste i høst ut en ny stilling som prosjektmedarbeider i SCD-prosjektet (Strengthening Children with Disabilities), og da Nurgul hørte stillingsbeskrivelsen over radioen, var hun ikke sen med å søke.

Med et hjerte for sønnen sin og andre barn med funksjonsnedsettelser her i Mongolia, er vi veldig takknemlige for å ha Nurgul som vår nye medarbeider i dette prosjektet.

 

Ingen hjelp å få

Nurgul forteller at da Sultan ble født, var det ingen leger i Mongolia som kunne gi ham den hjelpen han trengte. Hun tok saken i egne hender og skrev brev til guvernørens kontor, hvor hun ba om midler til å reise til Sør-Korea for å gi sønnen nødvendig legehjelp.

Sultan er nå fem år gammel, og har nettopp begynt å si sine første ord, som «hei» og «storesøster». I barnehagene har de verken kompetanse eller bemanning nok til å hjelpe ham, siden han blant annet trenger hjelp til å forflytte seg og til å få i seg mat. Sultan er derfor hjemme og trenger tilsyn hele døgnet.

 

Før og etter

Før Sultan ble født, så Nurgul på seg selv som en travel dame. Som alle andre kvinner i denne kulturen, er det hun som har alt ansvaret i hjemmet. Alt av klesvask, matlaging og husvask var hennes ansvar, i tillegg til full jobb. Døgnet var fylt opp, og det var ikke plass til stort mer, tenkte hun.

Denne tanken forandret seg etter at hun fikk Sultan. Hun innså at det var opp til henne å gi ham en fremtid, hun og begynte derfor blant annet å engasjere seg i ulike frivillige organisasjoner. Hun har også tatt på seg ekstrajobber for å få endene til å møtes.

Nurgul startet blant annet sitt eget lille firma hvor hun i helgene oversetter dokumenter til engelsk.

 

Foreldrene må stå sammen

Nurgul mener at hvis det skal skje en forandring for disse barna, må det først skje en endring hos foreldrene.

– De må vite hvilke rettigheter barna deres har, sier hun. – Vi må stå sammen. Kanskje en gang i fremtiden vet foreldrene mer om barnas behov, deres rettigheter og muligheter. Da vil de kanskje også få sterkere meninger, og vi kan stå sammen. Stemmene våre vil bli hørt.

Hugdal

Marit Norheim Hugdal

Misjonær