På vei til skolen

Lørdagsskole

Det er lørdags morgen, og jeg kjører på vei til skolen, med skolebarna David Mikal (8), Anna Dorthea (10), Maria Sol (9) og Jonas Mateo (6).

Det er tidlig å kjør avgårde 7:05 på en lørdag. Samtalen i bilen denne morgenen dreier seg verken om klinkekuler eller øving til gloseprøve, men det at de må gå på skolen på en lørdag. – Det kunne i det minste vært en kortere dag, sier Anna Dorthea. Men det er skoleslutt som vanlig, klokken 15:30.  

 

Hvorfor må dere gå på skole på en lørdag? 

 – Det er fordi vi må ta igjen undervisning, sier Jonas Mateo. - Ja, fordi da det var huelgas (protester og opptøyer) så kunne vi ikke gå på skolen sier David Mikal. – Da var det kke trygt.  – Det er foreldrene sin feil, tilføyer Maria Sol. - Fordi de vil få all undervisningen som de betaler for. Jeg synes det er skikkelig dumt av skolen, sier hun videre. 

 

Hvordan er det å gå på skole i Peru? 

- Det er helt ok, sier de i kor. – Så er det litt greit å gå på peruansk skole, fordi at da kan vi være sammen med venner, sier David Mikal.  

 

Maria Sol, du har gått på skole i Norge, hva er den største forskjellen? 

- At vi går mye mer på skolen, at det er vanskeligere ting og at alle snakker spansk da. 

 

Sånn generelt da, trives dere i Peru? 

- Ja, vi trives her, sier de i kor. Det føles helt normalt ut, legger David Mikal til.

 

Dersom en barnefamilie vurderer å reise ut, hva vil dere si til dem?  

- Jeg synes det er bra å ha barn her, sier Jonas Mateo. - Jeg tenker at det kommer litt an på hvor store barna er, sier Anna Dorthea. Om de er 11 år eller mer, tror jeg ikke at det er så lett. Men om de er mindre, så vil jeg anbefale det. 

Portrettbilde av Marie Tjomsland Vargas

Marie Vargas

Utsending