bilde av studenter og Magnar

Påskehilsen fra Hongkong

I Hongkong har alle elever mellom 3 år og 19 år «sommerferie» når vi nå går inn i påskeuka.

Myndighetene bestemte i slutten av februar at skolene måtte ta «sommerferie» og alle elever bli hjemme slik at omikron-viruset kunne stoppes. Da hadde de daglige rapportene om antall nye tilfeller nådd over 70 000.

For en by som aldri hadde hatt over 1000 tilfeller om dagen før februar, var dette krise. Xi Jinping hilste til Hongkong og sa han hadde tro på at byen ville klare å komme tilbake til null tilfeller dersom de satte inn ressursene riktig.

Det ble planlagt full nedstenging av byen og massetesting av alle innbyggerne. Flere hundre leger, sykepleiere og administratorer fra fastlands-Kina kom for å hjelpe og gi råd, og erfarne byggearbeidere kom for å sette opp midlertidige karantenesentre og sykehus.

Mye ble stengt, og man er pålagt å ha en app som registrerer alle steder man besøker; kjøpesentre, skoler, restauranter osv. Når man skanner QR-koden ved døren, får man den opp på skjermen i blått med et pling dersom man er vaksinert. Hvis ikke kommer den opp i rødt med en alarmlyd.

Det er bot på over 5000 dersom du spiser på restaurant uten å ha registrert deg, og 5000 til dersom du ikke er vaksinert. I februar gikk selvmord blant de eldre opp med over 130 %. Ensomhet og redsel for å bli syk er hovedgrunnene.

Selvmord blant ungdom er også økende, men her er myndighetene svært tilbakeholdne med opplysninger, da de er redd åpenhet vil føre til flere tilfeller.

   

Samarbeidet om gudstjenester på nett

Alle religiøse steder er stengt. Bare lønnede arbeidere har lov å besøke kirker for tiden. Når ingen andre kan hjelpe til, gikk flere av menighetene sammen om å holde gudstjenester på nettet slik at de hadde nok folk til å være møteledere, talere og ansvarlige for overføringen.

Siden skolene var rekvirert av myndighetene til å brukes som teststasjoner i forbindelse med massetestingen, måtte vi flytte ut av lokalene. Sammen med to andre skolemenigheter har vi flyttet inn i klasserommene til et seminar.

For en uke siden fikk vi melding om at hele massetestingen er kansellert og vi hadde ikke trengt å flytte ut av skolebygningene. Reglene skal lempes på etter den 20. april, men hvordan og hvor mye vet ingen. Hva gjør menighetene og vi i møte med dette?

 

Populært med fjellturer med avstand

I min menighet, Charis Chapel ved Queen Maud Secondary School, har medarbeiderne ukentlige bønne- og arbeidsmøter. Vi har sammen med diakonene satt opp lister over alle medlemmene og hvem som er ansvarlig for å følge opp de enkelte medlemmer. Telefonsamtaler, tekstmeldinger og møter en til en i parker er de vanligste former å måtes på.

Vi har delt ut hurtigtester, forkjølelsesmedisin og oppmuntringskort til de familiene som har fått påvist Covid. Vanligvis er sommerferiene fulle av aktiviteter, men i år er alle bedt om å isolere seg.

Selv har jeg gått fire fjellturer med ungdommer, en og en og maksimum fem personer. Vi må holde avstand på 1,5 m hele tiden, men dette er likevel populært.

De som skal ta avsluttende eksamen går ikke ut. En jente fortalte oss på Zoom at hun hadde bare vært utenfor rommet sitt og inn i stua noen få ganger siden januar. Man er livredd for å bli smittet før eksamen 20.-30. april.

 

Harer og egg til påske

I Carols, min kones, menighet, Levende Steiner-kirken, har man hatt bibel-klasser for barneskoleelever. Dette er noe man vanligvis har om sommeren i to uker, der barna kommer i kirken hver formiddag og får høre bibelhistorier og har forskjellige aktiviteter.

I begynnelsen av mars var det intens planlegging for å se om det var mulig å gjennomføre dette på nettet på så kort varsel. De klarte det, med 23 barn som meldte seg på og et opplegg fra en kristen organisasjon som de fikk lov å bruke.

I tillegg har de prøvd å holde kontakten med barna i engelskklassen som har vært holdt på lørdager. Carol inviterte barna til å bli med i en gruppe som først skulle lære om påsken og hvorfor den er så viktig for oss. De gikk gjennom påskesanger og salmer for å se hvordan andre har opplevd og beskrevet påskebudskapet. Det ble også fortalt hva som er grunnen til at man ser så mange harer og egg i påskedekorasjoner.

Siden gikk kirken til innkjøp av materiell slik at de kunne lage påskekort som de skal få selge til medlemmer i kirken. Alle disse elevene kommer fra ikke-kristne hjem, men var veldig interessert i budskapet om HÅP og nytt liv etter døden.

Carol har enkelte dager i uken hatt mer enn seks timer på internett sammen med elevene. En jente ringte sekretæren i kirken og fortalte at hun hadde brukt en halv dag på å lage et kort. Nå var hun så spent på om noen ville kjøpe det og hva de ville betale for det.

 

Bønneemner:

  • Be for kirkeledelsen som står ansvarlig for at menighetene følger de gjeldende regler for møtevirksomhet til enhver tid. Det er ikke alltid lett å vite hva som er lov og ikke lov. Og det er forskjeller på kirkelokaler og skolelokaler
  • Be for menighetene at de kan klare å vise omsorg for de svake og ensomme. Be om at de kan finne veier å nå ut til nye i denne spesielle situasjonen.

 

Portrettbilde av Magnar Olsen

Magnar Olsen

Utsending