Eldste Leung i laboratoriet.

Ydmyk tjener

Da Ricky Kwok-nam Leung ble eldste i Levende steiner-menigheten i Hongkong, tok han oppgaven sin alvorlig. Han tok like godt en ekstra mastergrad i kristendomsstudier.

Dersom du kommer til gudstjeneste i Levende steiner-kirken i HKMLC (Hongkong og Macao lutherske kirke), vil du med stor sannsynlighet bli møtt av en eldre tynn mann med lys dressjakke. Høflig hilser han deg «god morgen» med et smil, og dersom det ikke kom for mange samtidig ut av heisen, får du et oppfølgingsspørsmål om hvordan du har hatt det i det siste.

Dette er eldste Ricky Kwok-nam Leung, en av bare to med tittelen «eldste» i HKMLC. Han er gift og har to voksne sønner.

 

Engasjement for vitenskap og skoler

Eldste Leung, som er slik alle titulerer ham, ble kristen i 1985 og har alltid hørt til i menigheten her. Han er Emeritus Professor ved Det kinesiske universitetet i Hongkong, der han underviser på deltid i biovitenskap. Mens de fleste andre blir nervøse av nye influensavirus, stortrives han med å utforske disse i laboratoriet.

HKMLC har tre barneskoler og en Secondary School (tilsvarer omtrent norsk ungdoms/videregående, med elever fra 12 til 17 år), og Eldste Leung har sittet i skolestyret for disse omtrent uavbrutt i 20 år. Han var til og med representant i styret til den norske skolen i 4 år.

Det er syv år siden han ble ordinert til eldste, og posisjonen er «evig».

 

Tar ansvaret alvorlig

Da han ble spurt om å være eldste, sa han ja, med takk for tilliten, men også med stor beven for oppgavene og ansvaret som fulgte med.

Han har derfor tatt en mastergrad i kristendomsstudier (med fordypning i forretningsliv) og hadde eksamen nå i vår.

 

Støtte og bistå

Når jeg spør ham hva en eldste gjør, hva er oppgavene, får jeg et utførlig svar. På generalforsamlingen i HKMLC er alle medarbeidere og eldste med ut fra tittelen eller posisjonen de har. I tillegg har hver menighet anledning til å velge 3–7 representanter. Av disse blir så styret valgt.

Selv om han på generalforsamlingen er på linje med medarbeiderne, er han ikke ansatt. Han opplever også at hans posisjon er nokså forskjellig fra den bibelske eldstefunksjonen der det gjaldt å ha hovedansvar for å være lærer og hyrde for menigheten.

Det er ikke klare og tydelige retningslinjer for en eldste i HKMLC, men de eldste skal støtte og bistå pastoren i hans tjeneste med Ordet og sakramentene, med tilsyn over menigheten og å være hyrde for medlemmene. Trykket ligger nokså tydelig på «å støtte og bistå pastoren».

 

Takknemlig for å tjene

Å være klar til tjeneste når Gud og menighet kaller ligger eldste Leung tydelig på hjertet.

– Etter å ha vært eldste i 7 år er jeg fortsatt takknemlig til Gud som ga meg denne muligheten og æren til å tjene menigheten og medlemmene med ydmykhet, å kunne ha omsorg for deres åndelige behov og fysiske velvære, spesielt ved å be for dem, sier han. – Medlemmene har alltid vist oss eldste respekt for arbeidet vårt, og jeg er takknemlig for det. Jeg vil fortsette å utruste meg selv til å kunne tjene Gud og menighetene enda bedre.

Portrettbilde av Magnar Olsen

Magnar Olsen

Utsending