Frøydis blant kvinnene

Markerte 60 års tjeneste

NLM startet arbeid i Mbulu-området i 1950, og Frøydis Nordbustad kom ut som misjonær allerede i 1958. 60 år senere er hun fremdeles aktiv blant iraqw-folket.

Jeg har hørt enkelte omtale Frøydis Nordbustad som en legende. Det er hun selvsagt ikke, og det er nettopp det jeg liker med Frøydis. Hun er ikke en legende, hun er ikke noe overmenneske, hun er en helt vanlig gammel dame fra nordvestlandet, men som på sjeldent vis har dedikert seg til misjonstjeneste i Guds rike og til velsignelse for iraqw-folket gjennom 60 år. For å bruke hennes egne ord: ”Gud ga meg kallet, og eg svarte ja til kallet.” Så enkelt, så imponerende.

Markeringsfest

10. august inviterte Iraqw Language and Culture Trust (ILCT) og styreleder Nora Klungsøyr til en stor fest i Mbulu for å markere Frøydis sin lange og betydningsfulle innsats. Festtaler fra studenter og lærere, fra prester og biskop Nzanganzelu, fra member of parliament og district commissioner, fra venner og misjonsrepresentanter gjorde at festen ble lang og innholdsrik for oss alle – og ikke minst for en 85-åring i sentrum av det hele.

Frøydis selv holdt en tale der det var to perspektiver hun fokuserte på. For det første løftet hun fram kallet, og i tillegg fortalte hun om hvordan prosjektet deres skyter to fugler med én stein – ved at folk som ikke kan lese og skrive lærer nettopp det, og i samme vending lærer å lese og skrive både språket iraqw og swahili.

Markeringen inneholdt også et gavedryss bestående av tepper og maleri, og spesiallagede bord og bøker. Og så blir det spennende å se om hun drister seg til å ta med de tre sauene i flybagasjen når hun og Nora returnerer til Norge i oktober.

Bibelen klar i 2004

Det nye testamentet på iraqw var klart i 1978, og i 2004 var hele Bibelen oversatt. Frøydis var fornøyd med å få Bibelen ferdigstilt, men innså at det var behov for å drive lese- og skriveopplæring slik at de mange analfabeter blant iraqw-folket kunne forstå hva som står uten hjelp fra andre.

Selv har jeg møtt iraqw-prester som har formidlet hvilken dybde det gir å kunne lese Bibelen på hjertespråket, selv om de også forstår og bruker swahilibibel. ILCT driver et omfattende lese- og skrivearbeid i landsbyer og i Mbulu, noe festen markerte behørig. Flere personer som ikke kunne lese i fjor fikk anledning til å vise hva de hadde lært det siste året.

På vegne av NLM var det en ære å få markere en misjonshelt som har rørt og betydd enormt mye for mange mennesker både i og rundt Mbulu. Frøydis fortsetter å være et forbilde for oss alle – for kallet har vi allerede fått.

Kristoffer Krohn Sævre

Kristoffer Krohn Sævre

Stedlig representant