Mongolsk landskap

Valg i Mongolia

I slutten av juni var det valg i Mongolia, og hele måneden kjørte det biler rundt om i landet med flagg vaiende og høyttalere som ropte ut slagordet til partiet og en oppfordring om hvem en burde stemme på

De små butikkene som man finner på hver en gate, hadde leid ut en liten plass i butikken sin for at folk skulle kunne snakke med valgkampmedarbeidere for forskjellige parti. Utsiden av butikkene vaiet store flagg for å reklamere for hvilket parti man kunne snakke med i deres butikk. 

 

Flagg over veien
Gatepynt:Demokratipartiets flagg dekorerer en gate i Khovd Emely Nikola Joa Amdal

Andre valglover

Valglovene i Mongolia er noe annerledes enn det man er vant med i Norge. Den loven som påvirket oss i NLM Mongolia mest var forbudet mot arrangement med flere folk som strakk seg over flere dager. Dette skapte noen utfordringer da flere barneleirer var planlagt i dette tidsrommet. Av en eller annen grunn er det kun lov med politiske arrangement i den måneden valgkampen pågår.

I Mongolia er det helt vanlig at partiene kjøper og selger stemmer. Det vil si at folk selger stemmen sin til høystbydende parti. Dette er noe alle partiene driver med. Folk får betalt på valgdagen og folk som er i valglokalet passer på at de stemmer på det partiet som de har fått penger ifra. I tillegg har det offentlig eide gruveselskapet på beleilig vis betalt ut tre utbytter det siste halvet året, men ingen utbytter de siste tre årene før valget. Noen lokale ansatte hos oss mener at dette er gjort for å vinne stemmer for kommunistene før valget.

 

Valgkamp på torget
Valgkamp:Demokratipartiet driver valgkamp på torget i Khovd Emely Nikola Joa Amdal

 

Mongolia er et relativt nytt demokrati, og det første valget ble holdt etter at Sovjetunionen begynte å gi slipp på sine satellittstater. Det første valget ble holdt sommeren 1990, og siden da har det vært to styrende partier i Mongolia. Makten har byttet mellom kommunistpartiet (Mongolias folkeparti) og demokratipartiet. De siste 8 årene har kommunistpartiet styrt Mongolia.

I valget som var i juni vant kommunistpartiet igjen og har rent flertall i parlamentet, men de gjorde et mye dårligere valg enn det som var forventet på forhånd. Dette har ført til at kommunistpartiet, selv om de har rent flertall, har hatt samtaler med demokratipartiet om å forme en koalisjon for å ha en bredere støtte til å gjennomføre sin politikk. De lokale som har stemt på demokratipartiet som jeg har snakket med er ikke begeistret for dette da de mener at demokratipartiet vil tjene mer på å være en tydelig opposisjon enn å samarbeide med kommunistene.

Kjetil Espeland

Kjetil Espeland

Utsending