Gutt med ørn på hest

Ørnejegerfestivalen i Ulgii

Hva gjør du for å få litt avkobling etter en travel arbeidsuke? I Mongolia kan man for eksempel dra på ørnejegerfestival!

Første helgen i oktober var alle utsendingene samlet i Ulgii. Hvert år blir det i oktober arrangert en kongeørnfestival, hvor de lokale ørnejegerne får vise sine egenskaper, samt konkurrere om å bli den beste ørnejegeren.

I dette fylket bor majoriteten av alle ørnejegere i verden, og det er et folkeslag med lange og stolte tradisjoner for jakt med ørn.

 

Holder tradisjonen i live

Festivalen ble startet for ca. 30 år siden for å ta vare på ørneholdtradisjonene som holdt på å forsvinne. De lokale ørnejegerne etablerte en ørnejegerforening og startet en festival for de lokale i fylkeshovedstaden.

De siste 10 til 15 årene har dette blitt en turistattraksjon for utenlandske turister. Ca. 10 % av alle turister som kommer til Ulgii, kommer den første helgen i oktober når festivalen blir arrangert.

Tre ørnejegere til hest
Kjetil Espeland

Fascinerende øvelser

Det konkurreres i forskjellige øvelser og sporter. Det deles ut premier i 3 kategorier: kalling av ørn, jakt på bytte og best kledde ørnejeger.

Kalling av ørn skjer ved at jegeren står på en slette med hånden utstrakt, og i hånden holder han et stykke kjøtt. Ørnen er plassert på et nærliggende fjell, og de rir så rundt og roper og kaller på ørnen. De får poeng etter hvor langt borte de er og hvor raskt ørnen kommer og lander. Jakt på bytte skjer på samme måte, men med en revefell bak hesten som ørnen skal fange.

Det er også andre aktiviteter som er gøy å få med seg, som for eksempel parridning (damen rir etter mannen i full galopp og pisker ham med hestepisk, han prøver å ri ifra) og geitekadaver-trekking.  

Kjetil Espeland

Kjetil Espeland

Utsending