Ungdomsledere Japan

Ungdomsarbeid i støpeformen

Alle er enige om at vi ønsker å satse blant ungdom i Japan. Men når man skal satse på ungdom - hva gjør man da?

I 2019 gikk det mye tid på foreldrepermisjon, og det var veldig fint å kunne bo i Japan, være med i arbeidet og samtidig få bruke tid på Aron. Vi fikk god kontakt med flere venner med barn på samme alder, og det har betydd mye for hverdagen vår det siste året. 

 

Ei kirke som vil nå ungdommer!

Det har vært en del endringer i stillingen vår her i Japan. Fra å være områdearbeidere i bydelen vi bor, har vi blitt ungdomsarbeidere med nedslagsfelt i hele Vest-Japan Evangelisk Lutherske Kirke (VJELK), sammen med Shinki Takahira. Han ble ferdig på det teologiske seminaret i Kobe i fjor vår, og begynte sammen med oss som ungdomsarbeider 1. juli. Det er veldig bra at kirken endelig har fått ansatt en ungdomsarbeider, men samtidig har det fulgt med mange utfordringer. 

Ideen til den nåværende kirkepresidenten er å ha en ungdomsarbeider-trio; én fra VJELK, én fra NLM og én fra FLM (Finnish Lutheran Mission), som skal samarbeide om ungdomsarbeidet. Der er altså jeg og Marius NLM sitt bidrag. FLM sin ungdomsarbeider begynner 1. september i år. 

 

Vi er blitt forskere!

Siden det finnes veldig lite ungdommer og ungdomsarbeid, er første oppgaven vår å «forske»: Finne ut hva som skjer, hva kirkene trenger, hvordan de arbeider, hvordan de burde arbeidet og hva vi kan hjelpe til med. Det skal vi bruke det første året på nå, for så å bygge arbeidet videre derifra. Vi har derfor dette året besøkt flere kirker, prøvd å arrangere minileirer, eventer, og snakket med flere av lederne i VJELK i diverse styremøter. Dette har jo selvfølgelig vært utfordrende for japansken vår, men det har samtidig vært en velsignelse å arbeide sammen med Shinki. 

 

Så hva gjør ungdomsarbeidere?

Plakat på japansk
Compass Youth

Dette er nyhetsbrevet vi sendte til kirkene før jul.

En kort forklaring på punktene over for de som ikke leser japansk.

リサーチ

Research
Vi reiste til 11 kirker for å snakke med menighetsrådene, møte medlemmene og var med på en del av arbeidet som skjedde der. Dette holder vi fortsatt på med, og reiser til en ny kirke nesten hver søndag. Det er over 40 kirker tilknyttet VJELK.

小学生キャンプ
Barneleir
Vi var med som ledere på barneleiren som ble arrangert i slutten av juli.

ユースキャンプ
Ungdomsleir
Vi var med som ledere på ungdomsleiren som ble arrangert i august.

Compassイベント
Compass event
Compass er navnet vi ga ungdomsarbeidet til VJELK. Dette for at det skal være lett for ungdommene å finne ut hva som er arrangementer ment spesielt for dem. Vi har hatt en del samlinger i høst på Bibelskolen i Kobe.

教会のサポート
Kirkesupport
Vi hjelper kirkene når de har noen ideer og tanker og lurer på om vi kan bli med. Blant annet barnesamlinger, ungdomssamlinger og diverse. Spesielt spennende er det i Ako, der vi har fått vært med en ungdom og startet opp et helt nytt ungdomsarbeid.

Compass ミニキャンプ
Compass minileir
Vi har prøvd å arrangere minileirer i huset til Shinki. Det har vist seg å være vanskelig å få deltagere, selv om det bare er én overnatting. Så be gjerne om at folk skal ha tid og lyst til å samles på minileirene.

事務所リフォーム
Oppusning av kontoret
Shinki og Yumi flyttet inn i presteboligen som tilhører Higashi Himeji kirke. Der fikk de litt støtte til å pusse opp, og har fått det veldig fint. Det brukes som “compass office”, og vi ønsker at det kan bli et åpent hjem for ungdommer, også.

YouTube / ホームページ
Youtube og hjemmeside
Takket være støtte fra Norea mediemisjon har vi fått mulighet til å bruke media aktivt i arbeidet. Vi har laget egen nettside, YouTube kanal og så videre for ungdomsarbeidet.

Følg oss på YouTube her:
https://www.youtube.com/channel/UCmjfSu0vjHmO41dYJnbSs2w

Sjekk ut hjemmesiden til ungdomsarbeidet her:
https://compass-youth.com

SNS
SoMe – sosiale nettverk
Vi bruker sosiale nettverk aktivt for å kommunisere med ungdommene. Her er de vi bruker med QR-kode slik at alle som får nyhetsbrevet, kan følge oss.

サポートお願い
Støtt oss
For å kunne ha en slik ungdomsarbeiderstilling, trenger vi støtte fra kirkene. Derfor har vi egen konto som går til ungdomsarbeidet. Da kan japanerne støtte oss når de vil.

Karoline Skjong Bergersen

Karoline Skjong Bergersen

Utsending