Nyhetsbilde fra tv om ødeleggelser

Kraftig uvær og ødeleggelser i Japan

Japan har blitt rammet av kraftig uvær, flom, og jordskjelv, med mange dødsfall og store ødeleggelser. Flere av VJELKs menigheter er truet av flom, og gudstjenester avlyses. Landet er i krise - vær gjerne med i bønn for misjonærer, kirken og landet.

Kan jeg legge meg til å sove når mobiltelefonen og bil med høyttaler i nabolaget har varslet «vær forberedt på evakuering»?

Dette var mitt spørsmål natt til lørdag. Ako kirke ligger nemlig bare noen meter unna en elv.

I og med at mobilen uler når det kommer en faremelding, regnet jeg med at den vil vekke meg om faren ble overhengende. Klokka to om natta tok jeg derfor sjansen på å gå til sengs – og sov fredelig til morgenen.

Regn uten stans i dagevis

Ako by ligger på hver side av elva Chikusagawa der den renner ut i havet. Det har regnet uten stans i dagevis. Vannstanden er flere meter over normalt.

Gangveien langs elva, der jeg ofte går tur når jeg trimmer, ligger nå under vann. Vannet er mørkebrunt. Elva ved kirken er menneskelaget – med porter – for å avlaste og regulere vannstanden i hovedelva.

   

Mer farlig enn rødt

Japan er i krise. Det ene fylket etter det andre er blitt rammet av regnværet. Vanlig varslingssystem har fargene gult for «vær forsiktig» og rødt for «fare».

Men denne gangen er faretilstanden verre enn rødt, så en ny farge er introdusert: fiolett. Fredag og natt til lørdag var hele Vest Japan og nordre del av Kyushu merket fiolett! Senere ble også Shikoku fiolett. Lørdag kveld er elva i Ako er fortsatt merket med rødt.

Rødt betyr at ting skal stoppes og stenges. Så nå har det ikke vært togavganger på over ett døgn. Før det var det massevis av forsinkelser. Fredag ble motorveier stengt i vid omkrets, og shinkansen og alle andre tog stoppet. Flyavganger ble også kansellert.

Dersom Ako er merket med rødt søndag morgen, blir det ingen gudstjeneste. Om det er trygt her, kan det være farefullt underveis.  

Flom i Tamashima

Ledelsen i VJELK sendte lørdag morgen ut en felles-mail til alle arbeiderne om å gi beskjed dersom man var råket av uværet.

Like etter kom det felles-mail fra pastor Igi i Tamashima om oversvømmelse rundt kirken. Vannet var i ferd med å trenge inn i første etasje. Der er gudstjenesten avlyst. En annen bydel i nærheten står helt under vann.

Ellers er det ikke kommet inn skademeldinger.

Stengt barnehage

Misjonær Ingebjørg Hildre måtte gi opp å reise hjem fra kontoret fredag kveld.  Barnehagen, Aoba-en, har vært stengt i flere dager. Men det har ikke vært nødvendig for bibelskolen og seminaret å evakuere. I nærheten har det for øvrig gått et ras.

  

Be for Japan!

I skrivende stund er det meldt om nesten 50 dødsfall og like mange savnede. Mange hus, veier, jernbaner og biler er totalt ødelagt.

Da jeg skulle begynne å skrive denne artikkelen (lørdag kveld), kom sirenen for varsling av kraftig jordskjelv på TV. Noen sekunder senere var jordskjelvet med styrke 6 på Richters skala et faktum – i Chiba (litt øst for Tokyo).

Elendigheten vil visst ingen ende ta. Be for Japan! Be spesielt for Tamashima menighet og familien Igi!

Portrett Kari Opperud

Kari Opperud

Landsarbeider