I Japan er det bare 1. påskedag som de kristne kaller påske. Det er alltid en festdag i menighetene.
Siden statsminister Abe nylig erklærte unntakstilstand i syv fylker i Japan, deriblant Hyogo, ble det slutt på samlinger i Ako lutherske kirke – til tross for at det fortsatt ikke er noen smittede i byen.
I Japan er det bare 1. påskedag som de kristne kaller påske. Det er alltid en festdag i menighetene. Noen ønsker å bli døpt en slik dag. Mange menigheter feirer med å dele ut pyntede egg til de frammøtte, og har gjerne et måltid sammen etter gudstjenesten. Men i år er det blitt annerledes for veldig mange menigheter!
Vi valgte å ha åpen kirke mellom klokka 10.30 og 12.00, slik at den som ønsket å komme med kollekt, skulle få mulighet til det. I Japan er det kontanter som gjelder. Noe sånn som Vipps eksisterer ikke.
Jeg satte på en varmeovn, åpnet persiennene, men satte ikke på lys – for ikke å la nabolaget tro at vi hadde samling i disse tider. Så påskepyntet jeg litt med mine egne ting der kollektkurven stod, og satte på en CD med Matteuspasjonen av Bach.
Selv satte jeg meg på en benk bakerst og fortsatte å lese «Løsepengen Jesus. Guds svar på vårt største problem» av Sverre Bøe (Lunde 2015), som jeg hadde begynt å lese i på Langfredag. En flott, tankevekkende og oppbyggelig bok å lese i alene-påsken!!! Anbefales!!! Ute styrtregnet det!
Ingen kom, bortsett fra kassereren, som kom litt etter klokka 12 for å gi sin kollekt og hente det som var kommet inn.
Vel, en dame kom – med to bæreposer med grønnsaker til meg fra deres åker. Hun sa at hun ville gi kollekt en gang samlet på slutten av måneden. En dame ringte på døra tidligere i uka og bad meg ta vare på konvolutten fram til søndagen. Kassereren sa at søndagen før hadde omtrent 80% av menigheten gitt sin ekstra påskegave. Mange forutså vel at det ville bli stengt kirke…
Jeg hadde altså en fin stund for meg selv med boka og Bach – og Jesus! En annerledes påske, ja. Men – PÅSKE!
Senere på dagen (klokka 11 norsk tid) hørte (og så) jeg på møtet fra Misjonssalen i Oslo på min iPad. Og snakket med en venninne i Norge på FaceTime.
Så har jeg i ettertid sett og hørt på vår japanske prest (fra april), Rei Nagata, som har lagt ut en-manns-gudstjeneste på åpen Facebook på Himeji menighets hjemmeside. Å høre på ham er også det vi har anbefalt menighetsmedlemmene å gjøre. For meg å begynne med noe slikt er ikke aktuelt. Det har jeg for liten trening til å kunne gjennomføre.
De som ikke forstår seg på internett, kan komme til kirken og få papirmanus av prekenen hans. Den ble sendt på epost til meg. Slik vil det bli i flere uker framover...