Scene fra filmen

Jesusfilmen: et viktig redskap

Det er noe eget ved å få se, høre og lese ting på hjertespråket. Fem år etter at Jesusfilmen ble oversatt til tsamakko, vet vi at den har ledet flere til tro.

Det er fem år siden den ble vist for første gang: Jesusfilmen på tsamakko. Jeg kjenner ennå følelsen av å være med på noe veldig stort, og en enorm glede over å ha lykkes i å komme så langt at filmen kunne vises for folk.

Det var moro å være med på de første visningene. Men hordene av nyomvendte kom ikke, selv om filmen fascinerte. Ikke da.

 

En omreisende filmforkynner

I vår kommer en mann på besøk til oversetterne på kontoret. Han ble kristen for åtte år siden og jobber som evangelist for Kale Hiwot-kirken, en av de store evangeliske kirkene i Etiopia. Accho Buda, heter han. Han fikk aldri muligheten til å gå på skole, men da han ble kristen, bestemte han seg for å lese Bibelen. Og dermed lærte han også å lese. Og nå vil han bare tjene Jesus.

South Omo for Christ er en liten organisasjon som ønsker å støtte kristne og kirkene i Sør-Omo. De hadde gitt Accho et lesebrett og en liten prosjektor som han skulle bruke i arbeidet som evangelist. Og nå ville han ha Jesusfilmen, og dermed havnet han på vårt kontor.

Han fikk Jesusfilmen med seg på et SD-kort, og han gikk i gang med å vise den. Iblant satte han opp lerret og prosjektor og flere titalls personer samlet seg. Iblant viser han den på lesebrettet for en eller to.

Accho Buda på besøk på kontoret.
Besøk:Accho Buda på besøk på kontoret. Privat

Misjonsstatistikk

Jesusfilm-organisasjonen fører nøye statistikk. De som viser filmen, må rapportere på hvor mange ganger den er vist, hvor mange som så den og hvor mange som eventuelt kom til tro. For tsamakko er det Hailu Berhanu som fører statistikken, og Accho rapporterer til han.

«I mai viste jeg den i tre landsbyer, og etter det var det 46 nye som vil følge Jesus», forteller han. 

De siste månedene har han vist den på 6 steder til for nesten 200 personer. Etter det var det syv nye kristne og tre som hadde forlatt troen, men ønsket å komme tilbake.

Hailu sender meg sin samlede statistikk. Den viser at nesten 2800 personer til nå har sett filmen, og filmen har blitt vist over 30 ganger på nesten like mange steder. Responsen på kallet til omvendelse som kommer på slutten av filmen, har ikke vist samme tilstrømning som Accho fortalte om, og Hailu forteller at han ikke har fått noen navneliste på alle de nye Accho forteller om. De han er sikre på etter alle visningene, er fjorten.

– Men det er veldig vanskelig å føre statistikk over dette, for ofte tar det tid før folk tar imot, forteller Hailu. – Kanskje ser de filmen, så går de hjem og grubler, begynner å gå i kirken og så tar de imot. Så det er vanskelig å si hvor mange som har kommet til tro akkurat gjennom filmen,

Hailu Berhanu og Demisse Nigusse på vei til en landsby for å vise Jesusfilmen.
Kinotur:Hailu Berhanu og Demisse Nigusse på vei til en landsby for å vise Jesusfilmen. Privat

Gir større forståelse

At Jesusfilmen er et viktig verktøy i evangeliseringsarbeid, er hevet over enhver tvil. Noen blir nysgjerrige på hvem Jesus er og oppsøker kirken for å finne ut mer.

Også mange kristne setter stor pris på å få se filmen. Ei dame som har vært kristen lenge, og som har sett den på amharisk flere ganger, forteller at hun fikk en helt ny forståelse for mange aspekter da hun fikk se den på tsamakko for første gang. Og nå gleder hun seg til også å få oppleve å få Det nye testamentet på det språket hun kan best, slik at det som står der blir like klart som Jesusfilmen.

 

Potrettbilde

Karen Elisabet Wittersø Hector

Utsending