Hurdal Verk folkehøgskole

Folkehøgskolene åpner!

Etter en annerledes vår og avslutning på skoleåret, er det glede på folkehøgskolene nå. De kan starte opp som normalt til høsten med samme smittevernregler som videregående skoler med internat.

Dette skoleåret fikk en brå slutt da Norge stengte ned samfunnet på grunn av Covid-19. Elevene reiste hjem den samme ettermiddagen som beskjeden kom.

Alle skoler på alle nivåer måtte plutselig drive fjernundervisning. Det har ulike utfordringer for hvert enkelt alderstrinn. NLM-skolene var likevel raske til å legge om på undervisningen.

Usikkerheten var stor med tanke på når elevene skulle få komme tilbake. Samtidig som myndighetene varslet at 1.-4.trinn og yrkesfagelever skulle starte opp i slutten av april, kom også meldingen om at folkehøgskolene ikke fikk samle elevene på skolen. Skoleåret slutter i begynnelsen av mai, og det ble for kort tid igjen av året.

 

Digitalt, men sosialt

Mye av opplevelsen på en folkehøgskole skjer i det sosiale på internatet. Hurdal Verk folkehøgskole sendte direktesendinger på sin digitale plattform flere ganger i uka.

I et av sine innlegg på Facebook skriver de slik: "Selv om vi ikke kan samles til undervisning, sosialt eller vanlige møter i Hvitesalen, ønsker vi fortsatt å bygge et positivt felleskap på skolen. Samlinger i Hvitesalen er viktige for å formidle tro, liv, refleksjon og få et avbrekk i en hverdag med mange inntrykk. Nå skjer jo alt dette digitalt og vi vil gjerne dele kveldens "Ord for natta" med alle venner av Hurdal Verk folkehøgskole."

Rødde folkehøgskole var blant dem som måtte gjennomføre også avslutningsfesten digitalt. På Facebook skriver de: "I dag er det avslutningsfest! Flagget er heist og bunadsskjortene strøket. Vi ønsker elevene og deres familier velkommen til livesending på facebookgruppa til kullet kl 15. Taler og sang, moro og alvor, takknemlighet og avskjed fra samlingssalen på Rødde."

Selv om mange ting ble annerledes er det tydelig at skoleåret har satt sine spor hos både elever og ansatte.

 

Vi trenger hverandre

Er det noe vi har lært av en tid i isolasjon, så er det at fellesskap er viktig. Å være sammen om en sak skaper sterke bånd. Det er en grobunn for å kunne utrette store ting. Ingen er skapt til å være alene. Vi trenger hverandre.

Gud har også et sterkt ønske om fellesskap med oss. I Jesaja 58,11 står det «Herren skal alltid lede deg og mette din sjel i det tørre landet. Han skal styrke kroppen din så du blir som en vannrik hage, en kilde der vannet aldri svikter.»

 

Et år som forandrer

Et år på folkehøgskole er et unikt år. Du blir kjent med andre. Du våger noe nytt. Du blir kjent med deg selv, og du blir kjent med andre. Du kan bli kjent med Gud. Et år på folkehøgskole er et år som forandrer.

Våre folkehøgskoler har et rikt utvalg av linjer og reiser. Ta gjerne direkte kontakt med skolene om du har noen konkrete spørsmål:

Det er fortsatt mulig å søke!        

 

Inga-May Naustvik

Inga-May Naustvik

Skolerådgiver