Subway, men glemte beklageligvis å ta bilde før jeg spiste opp...

Lunsj på El Alto

Å stemple inn og ut av samme land på samme dag er ikke slik det skulle vært. Men jeg fikk i hvert fall et godt måltid.

Fra Arequipa i Peru til Bolivia er det ca. 10 timer i buss. Deretter må man stå i kø til migrasjonskontorene i begge land, før det er i underkant av to timer i delt-taxi til El Alto. Deretter er det å finne seg en ny taxi for å komme seg til flyplassen, hvor man kan reise videre til Cochabamba, Sucre eller Tarija. Hvis man ikke skal til Potosi, og må vente på en ny nattbuss.

Pastorkurs

Denne uken skulle det være pastor- og lederkurs i Cochabamba, og jeg var så heldig at jeg skulle få være med på det. Så da ble det nattbuss til grensen søndag kveld. Og da jeg endelig kom til flyplassen etter 13 timer med litt søvn og stiv rygg, så tikket meldingen inn: Kurset er utsatt på grunn av vei-blokkeringer i store deler av Bolivia.

Jeg hadde gledet meg til dette kurset, både fordi det skulle være i Cochabamba og fordi jeg trives blant pastorene i Bolivia. Det at kirken har tatt noen valg i høykirkelig retning gjør også at jeg mener det er viktig at vi som lavkirkelig misjonsorganisasjon går sammen med dem. For meg personlig er det veldig lærerikt å være med på slike kurs, og kunne snakke og diskutere forskjellige ting med pastorene.

Politiske konflikter

Evo Morales var president i Bolivia mellom 2006 og 2019. Han endte perioden med å flykte til Mexico, men har siden kommet tilbake. Nå vil han stille til valg igjen, og det skaper konflikt i partiet MAS, som også har presidenten nå. Ny og gammel leder er en offentlig ordkrig, og Evo Morales sine tilhengere har nå blokkert viktige veistrekninger hovedsakelig rundt Cochabamba og Santa Cruz.

Det gjør det både vanskelig (for å ikke si umulig) og litt farlig å reise på landeveien i Bolivia, samtidig som at flyene fylles og prisene stiger. Og dette kommer i tillegg til at det er mangel på drivstoff i landet, og at man overalt ser køer med bensinstasjonene. I tillegg er det mangel på dollar, og på svartebørsen selges dollar til dobbel pris av offisiell kurs.

Subway ble hovedaktiviteten

Flyplassen i La Paz ligger altså på El Alto, som er en voksende by på sletten over La Paz(som ligger i en dal). Her var jeg da jeg fikk meldingen om utsatt kurs. Da tok jeg meg en lunsj. For på flyplassen har de «Subway», og der serverer de en meget god "sandwich". De er heller ikke redde for å legge på gode mengder av kjøtt, ost og grønt. Så over et skikkelig godt måltid, ble bestemmelsen tatt om at jeg skulle reise tilbake til Arequipa.

Så da ble det 13 timer tilbake til Arequipa fordelt på 5 lengre eller kortere «taxiturer» (flere delte taxier hvor man kjører når bilen blir full), og en lang busstur fra Puno til Arequipa.

Og for første gang i mitt liv har jeg tilsammen 26 timer, stemplet både inn og ut av to land, hvor hovedaktiviteten ble å spise lunsj. Og selv om Subway er god, spesielt på flyplassen på El Alto, så er det nok noe jeg håper jeg slipper å gjøre en gang til.. Men jeg håper jeg får med meg flere pastorkurs.

Helge Dagsland

Helge Dagsland

Utsending