Byambatogtokh

Gud, hvor er du?

I Khovd, en by midt i ørkenen i det vestlige Mongolia, bor Byambatogtokh. Han er opptatt av at de kristne - og ikke minst den oppvoksende generasjonen - trenger mer bibelsk kunnskap.

Jeg ble først kjent med Byambatogtokh som min språklærer i mongolsk. Han hjelper meg med å praktisere språket ved å samtale med lokale mongolere. Etter hvert har vi blitt bedre kjent og fått et vennskap.

Han har invitert meg til å være med på intervju i den lokale radioen kalt Ger byl radio «familieradioen», hvor han også jobber litt. Han har også invitert meg på middager og bibelgruppesamlinger, og vår familie har også hatt besøk av ham hjemme. 

Byambatogtokh er 47 år gammel, er født i Khovd og har bodd hele sitt liv her. Han beskriver Khovd som et vakkert sted, spesielt om høsten. Som mange andre møter han likevel utfordringer om vinteren, når kulden og den tykke røyken gjør det vanskeligere å bo her. Hver morgen må han fyre opp i ovnen.

Byambatogtokh bor alene og har flere hobbyer. Han elsker å lese bøker og har drevet med dyrehold siden han var liten. Gjennom årene har han hatt alt fra høner og kaniner til hunder og fisker. Nå har han fisker og en hund, og i tillegg samler han på små biler.

 

Behov for bibelsk kunnskap

Han forteller at han først i 2003 hørte evangeliet, og siden den gang har han lest regelmessig i Bibelen. Men det var ikke før han møtte sin kone, at han begynte å gå fast i kirken. Etter at de giftet seg 15. oktober 2011, ble han døpt 25. desember samme år.

Å leve som kristen i Khovd er ifølge Byambatogtokh ikke spesielt vanskelig. Han setter pris på at menighetene i byen samarbeider godt og støtter hverandre. Likevel mener han at det er behov for mer bibelsk kunnskap blant de kristne. Mange kjenner ikke den sanne Gud, og det skaper utfordringer for vekst.

Han understreker viktigheten av å forberede den neste generasjonen. Mange unge forlater Khovd for å flytte til hovedstaden Ulaanbaatar, og der slutter de ofte å gå i kirken.

Det finnes få menigheter i hovedstaden som tar imot dem, og mange vender ikke tilbake til Khovd etterpå. For de som reiser tilbake, er det ofte liten interesse for å tjene i menigheten.

 

Forbønn for barn og unge

Når det gjelder personlige utfordringer, forteller Byambatogtokh at han ofte vender seg til Gud i bønn. «Jeg ber til Gud og spør ham,» sier han. Han søker også støtte fra venner og andre i menigheten.

I vanskelige tider søker han trøst i Gud og hans ord, noe som hjelper ham i utfordringene han står i. Likevel innrømmer han at det er stunder hvor han gjerne vil spørre Gud: «Hvor er du?»

Noe av det som rører Byambatogtokh mest er fellesskapet han opplever med sine venner og trosfeller.

Da jeg spurte om det var noe de kristne i Khovd ønsket forbønn for, var Byambatogtokh rask til å svare at forbønn for barna og ungdommene er avgjørende. Han understreker hvor viktig det er at den neste generasjonen får del i troen, slik at den framtidige menigheten blir bevart.