Gate i Sentral-Asia

Mye motstand for kristne

I enkelte deler av Sentral-Asia blir det vanskeligere og vanskeligere å drive kristent arbeid. Derfor satser NLM mye på å bli værende.

Nylig kom jeg tilbake fra en tur til et land i Sentral-Asia der NLM har drevet arbeid i nesten femten år. Det er på ingen måte en selvfølge at vi er på plass. Stadig kommer kristne opp i problemer, og mange utenlandske kristne er blitt hivd ut de senere årene.

Derfor holder NLM en ganske lav profil. Men vi har utsendinger som fungerer som kristent fagpersonell, og vi støtter på ulike måter opp om kristen virksomhet.

I løpet av mine dager i Sentral-Asia treffer jeg flere kristne. Omtrent alle har blitt arrestert – og opplevd problemer fordi de er kristne. En av dem jeg snakket med, vi kan kalle han Jonas, forteller at det var mye lettere å være kristen for ti år siden.

 

Bøtelegges

– Troende kan ikke være så åpne lenger. Før kunne vi gjennomføre kristne konferanser og ha åpne arrangementer. Det går ikke i dag, sier han.

– Hvilke problemer kan dere få?

– Først og fremst store bøter. Myndighetene skremmer kristne med økonomisk katastrofe. De tenker også at kristne får støtte fra utlendinger – som også hjelper til å betale eventuelle bøter. Derfor blir bøtene kjempestore.

 

Umulige krav

På papiret er det religionsfrihet i landene i Sentral-Asia. Der Jonas bor, oppleves denne imidlertid ikke så reell. Friheten er nemlig svært begrenset. Det er blant annet ikke lov å delta i en kirke som ikke er registrert.

– Men kunne du ikke ha registrert en kirke?

– Det er ikke så enkelt. En menighet må ha et visst antall medlemmer, og det er jo ikke så lett å ordne. I tillegg er det svært mange andre formaliteter som må oppfylles.

– Hvorfor tror du myndighetene skaper så store problemer for kristne?

– Det er nok mange som tenker at det er viktig at islam blir beskyttet. Det er en del av landets identitet. Jeg tror også vi står overfor en åndskamp, en motstand mot Jesus. Når det gjelder det politiske, er det viktig for myndighetene med balanse. Hvis andelen kristne vokser, vil helt sikkert en del av muslimene bli aggressive. Det er det viktig for myndighetene å unngå.

Espen Ottosen

Espen Ottosen

Avdelingsleder