Unge familier i Hongkong

Unge familier i Hongkong

– Hva tenker dere som foreldre er den største utfordringen med små barn i Hongkong? Det var spørsmålet vi stilte til tre unge familier som vi nylig hadde på besøk en søndagskveld.

Vi ble kjent med Carmen, Ka Chun og Iris for omtrent 20 år siden. Jentene, som gikk i samme klasse, var i tenårene og med i ungdomsgruppe og ledere på søndagsskolen i menigheten.

Nå er alle tre i midten av trettiårene og småbarnsmødre. Yngstemann ble født i februar i år, og den eldste er 2 år og vil om kort tid bli storesøster.

 

Lekser i barnehagen

– Det tøffeste med å få barn i Hongkong er tanken på hva som kreves av oppfølging av barnas skolegang, sier Ka Chun. Allerede som 3-åringer må vi følge opp lekser som ungene får i barnehagen.

 

Lange arbeidsdager

– Det tøffeste for oss er at vi må overlate ungen til andre, og får så lite tid sammen med barnet vårt, sier Ken, mannen til Iris.

Iris jobber som rektor i en barnehage og kommer ofte ikke hjem før ved 19-tiden på hverdagene. Hun er allerede tilbake i jobb etter 10 ukers betalt foreldrepermisjon.

Selv jobber Ken som lærer i barneskolen, som også betyr lange arbeidsdager. Bestemødrene trår nå til og tar seg av babyen på dagtid.

Det å komme seg inn på boligmarkedet betyr for de fleste at begge ektefeller må jobbe fulle stillinger for å betale ned på høye boliglån.

 

Hjemmeværende

Ka Chun er hjemme med dattera Sam Sam, som nå er blitt 1,5 år. De har ennå ikke hatt mulighet til å skaffe seg egen bolig. Mannen Andrew tjener for godt til at de kan få subsidierte boliger, men tjener for lite til å ha mulighet til å anskaffe noe privat.

Men de er takknemlige for at mannen tjener nok til at hun kan være hjemme, og takker Gud for jenta de har fått. De kommer trofast til gudstjeneste, hvor Andrew er en av lederne i menigheten. Datteren ble døpt sist jul.

Når vi spør Ka Chun om utfordringer i troslivet så er det igjen den travle Hongkong-hverdagen som blir nevnt. Utenom gudstjenester synger de litt kristne sanger med datteren, men det er ikke lett å få til familieandakt.

 

Besøk fra Kina

Ka Chun sier at det ikke er så ofte de inviterer gjester med hjem. Små leiligheter gjør at de heller går ut og spiser sammen med venner.

– Kirken vår i Hongkong har kontakt med en menighet i Kina. To ganger vi hatt en ung mann fra denne menigheten på besøk. Det har vært veldig meningsfullt, avslutter hun.

Alise Tjelta Haaland