blomsterbalkong

Kuldesjokk

HVERDAG: Jeg har opplevd noe traumatisk.

Vanligvis har jeg altanen min full av diverse vekster, inkludert en viril gressløk, ivrige påskeliljer, en eksplosjonsartet mynteplante og et par små baby-eiketrær jeg adopterte fra et av NRKs blomsterbed på Marienlyst i nattens mulm en sen kveld. (Ikke si det til dem.) 

Så langt, alt vel under solen. Det er ikke dette som er det traumatiske – så lenge ingen sladrer til NRK. 

Men denne vinteren har vært spesiell. Skarpt observert, Sherlock, tenker du kanskje nå, men la meg presisere: Denne vinteren har vært spesiell for plantene mine. For altanen har vært under oppussing, så de har overvintret i kjellerboden. 

Fortsatt så langt, alt vel, om enn ikke under solen, siden det som kjent er visse steder den sjelden skinner, og kjellerboden er et av dem. På senvinteren kom det til og med nye skudd! Plantene hadde kanskje ikke mye lys, men de hadde det rimelig behagelig. 

 

Skjebnesvangert

Men det var helt til våren kom, og jeg tenkte at det var på tide at de flyttet ut igjen, for jeg kan jo ikke ha et tre voksende i kjelleren. Så jeg satte dem like godt ut. Strålende, tenkte Sherlock, nå blir det frodige tider. 

Akk. O store profet, ditt navn er Skivebom. 

Gressløken ser nå ut som et utvasket garnnøste. Eikebladene er dvaskere enn et Eurovision uten vindmaskin. Og påskeliljene er bokstavelig talt sunket i jorden. 

Så da spør jeg meg: Er det muligens sånn at en plante kan ha det for behagelig? At den kan beskyttes for lenge, uten å bli utsatt for den friske og kjølige luften i den virkelige verden, så den ikke lenger takler den? Og er det muligens noe i konseptet «sesonger»? At en plante må herdes, vente og møte litt motstand for å kunne blomstre i rette tid? 

Og kan det muligens tenkes at dette bildet er fullstendig overførbart også til mitt eget kristenliv? 

 

Utholdenhetstrening

Jeg tror kanskje det. Jakob sier det slik: «For dere vet at når troen blir prøvet, skaper det utholdenhet.» (Jak 1,3) Og Peter følger opp: «Selv forgjengelig gull blir prøvet i ild. Troen, som er mye mer verdt, må også prøves, så den kan bli til pris og herlighet og ære for dere når Jesus Kristus åpenbarer seg.» (1 Pet 1,7). 

Det kan være veldig behagelig å leve et beskyttet liv, uten å måtte bryne seg så mye på meningsmotstandere, avvisning eller et bønnesvar som lar vente på seg. Akkurat som jeg tror plantene mine storkoste seg inne. Men det var ikke en spesielt fremtidsrettet strategi, og i det lange løp kostet det dem dyrt. Jeg håper inderlig jeg kan lære av dem.