illustrasjon: studenter

Helt uvanlig hverdagsfredag

HVERDAG: Jeg klarer ikke helt å kalle dette hverdagslig, selv om det var akkurat det det var. Helt normalt, veldig naturlig og definitivt uperfekt. En sånn hverdag som jeg egentlig elsker.

Det var en helt vanlig fredag. Eller den var jo litt uvanlig, siden jeg hadde syke barn, sovet lite, og sleit med å holde min egen røde tråd og setningene klare og tydelige for elevene jeg underviste. De viste meg nåde. En kristendomslærer trenger det iblant. Vi leste om barmhjertighet og nåde, og de ga meg det. Før de gikk passelig smilende, kaotisk og helt fredags-hverdagslig videre ut i dagen sin. 

Samtalen

Det var da det skjedde. Jeg dumpa inn i en sånn samtale som kan oppstå når du er så heldig å få være kristendomslærer og elevene vet at du har troa smurt utenpå hele livet i tjukke lag, men det er greit at det er sånn, for de går på en kristen videregående skole. Sånne samtaler som en ikke kan prakke på noen, men som helt plutselig dukker opp - om tro og hva det betyr, om hva som skal til også videre. 

Det er Gud som er på ferde i sånne hverdager som det.

Jeg elsker sånne samtaler, og at det kan være en del av hverdagen, men denne dagen var jeg skikkelig dårlig på å formulere meg og få ordene og tankene ut på en god måte. Hjelp meg da, Gud, sukka jeg, mens jeg lytta og snakka. Det var kort og gripende, og vi gikk videre ut i fredagen vår. Jeg trøsta meg selv med at vi får flere muligheter, dette fikk jeg virkelig ikke til i dag. 

 

Meldingen

Senere kom det en melding om at det ble tatt et stort, livsviktig valg denne dagen. ‒ Takk for praten etter timen, Maria, jeg har bestemt meg for at jeg tror på Jesus jeg nå. Det er fredagshverdagen sin, det. Det er fest-fredagen sin, det! 

Det er Gud som er på ferde i sånne hverdager som det. Jeg er så glad for at jeg ikke følte jeg fiksa den praten, for det minner meg på: Det er Gud som er på ferde, og han kan, og vil, bruke mine manglende, hanglende hverdagslige øyeblikk til det han driver med.  

Og jeg elsker at jeg fikk se et lite glimt av hva han gjør om dagen. Skaper tro og forvandler liv, akkurat der jeg er. Fordi det er mange som har sådd og investert, men det er Gud som har kontrollen.