Kvinne ser i kikkert

Den som leter, han finner

Verden rommer veldig mye. Men hva gir du rom til? Gud har skapt oss med en fantastisk evne til å finne det vi leter etter. Så bruk gaven rett.

«Den som leter, han finner.» (Matt 7,8)

Du har helt sikkert hørt disse ordene fra Jesus tusen ganger før. Vanligvis siteres de i forbindelse med bønn – og det er jo logisk, for de handler om bønn. Jesus begynner jo hele avsnittet med «be, så skal dere få».

Men i dag vil jeg vinkle dem litt annerledes. Så lenge vi holder tunga rett i munnen, tror jeg det går greit. For Guds ord har så mye dybde og visdom som det er verdt å utforske.

 

Filterhoder

Her en dag leste jeg en andakt som tok utgangspunkt i hvor fantastisk hjernen vår er. Og det er den jo, på så mange måter. Men den andakten fikk meg til å tenke litt (som jo er en av hjernens fantastiske egenskaper). For andakten snakket om hvor fantastisk flink hjernen vår er til å filtrere ut informasjon.

Det krever ikke så mye tankevirksomhet for å forstå at dette er en helt nødvendig evne Gud har gitt oss. Vi mottar jo en helt usannsynlig mengde informasjon hele tiden: alt øyet observerer, alt øret hører, alt nesen lukter, alt huden føler, alt alle nerveceller i kroppen registrerer inni deg og utenfor deg. Rimelig flaks at vi ikke får med oss alt sammen, for det ville vært passe overveldende.

Bortsett fra at vi gjør jo det. Vi får med oss alt sammen. For alt blir observert og registrert et eller annet sted i systemet og noteres av resepsjonisten i hodet vårt. Det er bare at hjernen vår filtrerer det. Et eller annet sted oppe i topplokket vårt sitter en bitteliten fyr eller frøken og vurderer nøye hver minste lille bit informasjon vi mottar og bestemmer om den skal sendes videre til bevisstheten. Skyene i synsranden min er sett av øynene mine, men det betyr ikke at det er viktig for meg å vie oppmerksomhet til nøyaktig hvilken fasong de har mens jeg sykler nedover en bratt bakke. Da bør jeg heller konsentrere meg om den krappe svingen rett foran meg.

 

Røde sykler overalt

En slags variant av denne filtreringsevnen (tror jeg. Mulig det ikke er en helt presis måte å se det på. Hvis du er helsepsykisk utdannet, er det fint om du bare filtrerer ut min ignoranse) er noe psykologien kaller «confirmation bias», eller bekreftelsestendens på norsk. Det handler om at vi leter etter, og følgelig ofte finner, informasjon som bekrefter våre egne hypoteser og synspunkter, og dermed glatt ignorerer eller overser informasjon som motsier vår egen oppfatning. Hvis vi har lyst på en ny, lekker og rød – og dyr – sykkel, ser vi plutselig lekre, røde og dyre sykler overalt. Alle andre har visst en sånn, da burde jeg også.

En plass leste jeg at dette er noe veldig negativt, faktisk ble det kalt «verstingen blant tankefellene». Det er jo kraftige ord, men jeg forstår dem: Det finnes nok av eksempler på hvordan denne svært menneskelige tendensen kan føre oss på forferdelige og tragiske avveier.

Men samtidig tror jeg faktisk at vår innebygde bekreftelsestendens kan være et særdeles positivt verktøy for oss. Og det er her Matteus 7,8 kommer til sin rett: «Den som leter, han finner.»

 

Søke Guds rike

Trikset er bare å bruke verktøyet rett. For ja, leter du etter gode grunner til å mislike og hate naboen, eller for å få bekreftet hypotesen din om at hvite mennesker er bedre enn dem med mørkere hud, eller at utroskap har mange flotte fordeler, så er jeg nok redd for at du finner dem.

Men jeg tror – faktisk vil jeg si at jeg vet (mulig det er bekreftelsestendensen min som slår inn her) – at det finnes ting som er gode, og som det derfor bare er godt å få bekreftet. For som kristen tror jeg jo at Bibelen forteller oss evige sannheter, og da er det bare godt og riktig å søke de sannhetene også i verden rundt oss – og oppdage at de er der. Bibelen holder vann. Gud taler til oss gjennom sitt skaperverk, ikke bare gjennom sitt ord.

 

Gud vil la seg finne

Så hva leter du etter? Hvis du har dårlig selvtillit og er overbevist om at du er dårligere enn andre og at folk flest misliker deg, kan du lett finne grunner til å tro at du har rett.

Jeg vil så gjerne oppfordre deg til heller, helt bevisst, å velge å lete etter gode grunner til å la deg motbevise. Jeg vil så gjerne at du velger å tro at Gud er god, og at du er elsket, og at Gud vil, og kan, bruke deg til gode ting. For jeg lover deg at du da vil oppdage at det stemmer. Det er rett og slett en biologisk naturlov – Gud har skapt oss til å finne ham og hans vilje og hans kjærlighet hvis vi søker den. Let, og du skal finne.

«Kom til meg, alle dere som strever og bærer tunge byrder, og jeg vil gi dere hvile. Ta mitt åk på dere og lær av meg, for jeg er mild og ydmyk av hjertet, så skal dere finne hvile for deres sjel. For mitt åk er godt og min byrde lett.» (Matt 11,28-30)

 

Se med Guds øyne

Hvis du ser etter Gud, etter hans avtrykk og refleksjon i verden, finner du den. Hvis du ser etter bevis på at Gud elsker deg, finner du det. Stol på det. Tro på det. Finn hvile for din sjel.

«Dere skal søke meg, og dere skal finne meg. Når dere søker meg av et helt hjerte, lar jeg dere finne meg, sier Herren.» (Jer 29,13-14)

Hvis du ser etter Guds kjærlighet til mennesker, vil du se mennesker med Guds øyne og se dem som Guds elskede skapninger som han lengter etter. Hvis du ser etter søkende mennesker som gir små hint om at de ønsker å bli kjent med Gud, legger du merke til det. Hvis du ser etter muligheter til å vitne, eller til å gjøre Guds vilje, finner du dem.

Hvis du ser etter lidelse, finner du det. Hvis du ser etter din egen lidelse, eller grunner til at du fortjener den, finner du det. Det er «verstingen blant tankefellene» i sin mest skadelige modus. Men hvis du ser etter godhet, finner du det også. Hvis du ser etter muligheter til å lindre lidelse, finner du det. Og hvis du ser etter lindring for din egen smerte, er den også å finne.

 

Mer og mer

«Se i dag har jeg lagt fram for deg livet og det gode og døden og det onde,» sier Gud til israelsfolket i 5. Mosebok 30,15. «Velg da livet.» (v. 19)

Velg å se etter det gode, du også – etter små glimt av godhet, og små muligheter til å bringe godhet til andre. Jeg lover at du vil finne mer og mer. «Søk først Guds rike og hans rettferdighet, så skal dere få alt det andre i tillegg.» (Matt 6,33)