oppvaske

Oppvaskmøte

HVERDAG: Her er et seriøst spørsmål: Hva er egentlig definisjonen på idioti?

Albert Einstein definerte galskap som «å gjøre det samme om og om igjen og forvente forskjellig resultat», så jeg er åpenbart gal. Men er jeg idiot også?  

For jeg lurer nemlig på om jeg har oppdaget definisjonen på idioti. Du skjønner, jeg tror den involverer oppvaskmaskinen min.  

Løsningsorientert

Jeg har en veldig fin oppvaskmaskin. Den surrer og går som en hundevalp i et ballbasseng. Den har bare én ørliten hake – den vasker ikke rent. Fordi den ikke bruker varmt vann. Jeg vet ikke når den bestemte seg for dette, eller hvorfor (jeg ble ikke konsultert), men avgjørelsen har åpenbart blitt tatt. Nå tenker du kanskje at det er på tide å bytte den ut, men da kjenner du ikke meg særlig godt. For oppvaskmaskiner koster penger.  

Så hva gjør jeg? Jo, jeg vasker opp alt for hånd, før jeg vasker det i maskinen. Hvorfor bruke maskinen overhodet, spør du? Vel, fordi det er det man skal gjøre. Det er jo en oppvaskmaskin! Hallo. Etterpå vasker jeg oppvaskpulveret av tallerkenene. For hånd.  

Vaskehjelp

Egentlig lurer jeg på om jeg har gitt opplevelsene mine med oppvaskmaskinen i overkant mye spillerom. For jeg tror jeg av og til oppfører meg som om oppvaskmaskinen min ligner på Jesus. Nei, vent. Omvendt. Jeg oppfører meg som om Jesus ligner på min dysfunksjonelle oppvaskmaskin.  

For jeg vet jo at Jesus er min frelser. Alt av nåde, jeg vet det. Jeg går til ham med syndene mine, for det er det man skal gjøre. Han er jo frelseren! Men jeg stoler visst ikke alltid helt på at han gjør jobben godt nok.   

Jeg stoler visst ikke alltid helt på at han gjør jobben godt nok.  

Ganske ofte virker det som om jeg er bekymret for at Jesu blod ikke er tilstrekkelig. For når jeg har syndet, har jeg nemlig en tendens til å be om tilgivelse, og så be om tilgivelse en gang til for sikkerhets skyld. Og så prøver jeg kanskje å gjøre det godt igjen. Som om Gud ellers vil komme til å gi meg en skyllebøtte.  

Vaskeekte

Men Gud er jo ikke slik. Han vasker helt rent, alltid. Når jeg går til Gud, blir jeg tilgitt og renset for all urett. (1 Joh 1,9) Det betyr at vaskejobben er noe så til de grader fullført. Jeg er regelrett sterilisert (oida!) – vasket hvit og ren som snø. (Jes 1,18) Syndene mine er det motsatte av vaskeekte – de er vasket på ekte. Garantert.  

I Jesaja 38,17 står det at Gud kastet alle mine synder bak sin rygg. Jeg kunne for så vidt ha forsøkt det samme med tallerkenene mine – men det kan fort bli dyrt. Heldigvis er nåden gratis.