Julekuler

Julefeiring i et muslimsk land

For våre muslimske naboer og venner er det kristne julebudskapet vanskelig å forstå.

Julefeiring i et muslimsk land gir oss både noen utfordringer og muligheter. Det er ingen julelys i gatene eller noen julegran på torget. Men man slipper også det enorme kjøpepresset.

Julestemningen får vi av å høre på julemusikk på Spotify, bake julekaker med barna, spise masse klementiner og å dagdrømme seg litt bort.

 

Mange spørsmål

Selvsagt vet våre muslimske naboer og venner at den vestlige verden feirer julenissen, men de gir uttrykk for at de ikke helt har forstått greia med jul. Spørsmålene blir mange.

Det kristne julebudskapet er vanskelig å forstå for en vanlig muslim her i landet. Vi er enige om at Guds/Allahs standard er helt perfekt og hellig, uten feil og synd. Men hvilke konsekvenser får dette i livet vårt? Siden vi er falne mennesker og ikke klarer å leve opp til Guds standard, vil mange løse dette med å senke kravet til oss mennesker.

Lista kan fortsatt være høy, men den er mulig å komme over. For det første kan ikke ubevisste synder telle. Om noen lurer deg til å spise grisekjøtt, er det ikke den som spiser som synder, men den som lurer. Eller om en mann blir vekket til begjær av en kvinne som viser «litt for mye», er ikke det mannens synd – men kvinnens.

 

Andre regler

Da blir det vanskelig å forklare språklæreren vår at vi ikke faster for å vinne gunst hos Gud. Eller å få naboen nede i gata til å forstå at jeg ber mer enn fem ganger om dagen, men ikke fordi jeg må.

Det er vanskelig å forklare hva julebudskapet egentlig betyr. Det at det ikke handler om gode gjerninger, fordi de aldri blir gode nok. Én synd er en for mye.

Gud firer ikke på standarden. Han firet seg selv ned. Han kom til vår jord, som et lite barn. Født inn i vanlige kår, og alt det som kreves av meg krevde han av seg selv.

Standarden er ikke senket. Terskelen er fortsatt like høy, men jeg er båret over.