Skaar

Bak lukkede dører

LEDER: – 100% av de unge trenger Jesus, sier Hans Kristian Skaar i Utsyns lederartikkel for oktober.

«Det var om kvelden (…) den første dagen i uken. Av frykt for jødene hadde disiplene stengt dørene der de var samlet.» (Joh 20,19) 

 

Stengte dører… For mange av oss har det preget både livet og det kristne arbeidet de siste 18 månedene. Et svært smittsomt virus var ikke det beste selskapet verken når vi skulle samle folk eller utøve kristen nestekjærlighet. I mye av pandemien har vi i stedet måttet gå i dekning bak lukkede dører, og mange av oss har vært kristne ganske alene. 

Beskjeden suksess 

Riktignok ser det ut til at mange av de eldste faktisk (digitalt) har deltatt på flere gudstjenester enn normalt. Dessverre er historien om barn og unge den motsatte. Norske kirker og bedehus har bare i beskjeden grad lykkes i å nå de denne tiden, og særlig gjelder det unge som ikke har vokst opp i aktive kristne hjem. 

 

I øyeblikket er situasjonen i ung-arbeidet svært ulik fra sted til sted. For noen har gjenåpningen blitt som en demning som brast, og en opplever mer tilstrømning enn noen gang. Andre har drevet som normalt. Enkelte har mistet både ledere og deltakere, og må bygge opp arbeidet på nytt. Og en god del plasser har dessverre også pandemien blitt tiden for å legge ned arbeidet for godt. Det gjelder bl.a. mange barnelag, noe av vårt mest utadrettede arbeid, som har blitt drevet i årtier av godt voksne ledere. 

 

På vei inn i en mer normal hverdag er det ingen tvil om at vi har en formidabel jobb foran oss i å gjenoppbygge b/u-arbeidet i Norge. Det er nå klart færre arenaer der barn og unge møter kristen tro enn i 2019, og jeg tror dette er en tid som kaller oss ut fra stengte dører. «Da kom Jesus; han sto midt iblant dem og sa (…): «Fred være med dere! Som Far har sendt meg, sender jeg dere.» (Joh 20,19-21) 

Sendt 

Sendt til verden – det har alltid vært disiplers kall. For så høyt elsker Gud verden. Jesus kommer til disipler som har sittet en stund bak stengte dører, for igjen å kalle de til dette oppdraget. 

 

Verden etter pandemien er full av behov. Jeg vil peke på ett av de: Akkurat nå er det noen årskull med barn og unge som ikke har fått oppleve kristent fellesskap og omsorg. 70% av de unge opplever at de er ensomme, 53% er ofte stressa, 29% av jentene har depressive symptomer, 26% av de er nysgjerrige på kristen tro og 100% av de trenger Jesus. De trenger noen som vil dele evangeliet og livet med de. 

Uansett hva du er kalt til. Himmelens og jordens skaper sier dette om deg: Du er sendt!