forside utsyn

Syndens konsekvenser

LEDER: Hvilke konsekvenser bør synlige synder få for ledere, ansatte og frivillige i kristne organisasjoner og trossamfunn?

Dette spørsmålet berørte vi både direkte og indirekte i hovedsaken i sist nummer av Utsyn. Utgangspunktet var en type synd, nemlig sex utenfor ekteskap – som fører til graviditet. 

 

 

Tillit og tilgivelse. Alle mennesker synder. Men når en synd fører til graviditet, blir den mye mer synlig enn andre synder. Det finnes mange eksempler på at konsekvensene er blitt store for dem som har opplevd dette. De kan miste et tillitsverv, oppgaver på bedehuset eller i menigheten og – i verste fall – jobben i en kristen organisasjon. 

Gud kan tilgi alle synder. Vi mennesker bør, slik vi ber i Vår Far, tilgi de som synder mot oss. Samtidig må vi skille mellom å få tilgivelse og å få tillit. Selv om jeg fullt og helt får tilgivelse for både synlige og ikke så synlige synder, kan det være slik at syndene mine gjør meg uegnet til noen oppgaver og roller. 

Paulus skriver i sine brev om hvilke krav som må stilles til en «eldste» eller en «tilsynsmann». I Tit,1,6–7 leser vi: «En eldste må være ulastelig. Han må være én kvinnes mann og ha troende barn som ikke har ord på seg for utskeielser eller oppsetsighet. For en tilsynsmann må være ulastelig som Guds husholder, ikke egenrådig, ikke bråsint, ikke drikkfeldig, ikke voldsom, ikke lysten etter ussel vinning». 

Denne teksten betyr ikke at bare den som er perfekt kan være leder i en kristen menighet. Men ordene fra Paulus signaliserer at det selvsagt har betydning hvordan vi lever – og hvordan vi oppfattes av omgivelsene. Alle synder kan tilgis, men noen synder kan nok føre til at et menneske mangler tilliten som skal til for å ha en kristen lederoppgave. Så vil behandlingen av enkeltsaker ofte ha et element av skjønn ved seg. 

 

Blir synd bekjent? Absolutt alle ledere, ansatte og tillitsvalgte i NLM synder. Ja, vi synder daglig i tanker, ord og gjerninger. 

Prinsipielt vurdert er det heller ingen forskjell på en ansatt som blir gravid utenfor ekteskapet og en ansatt som baksnakker andre. Synd er synd. Og den store forskjellen mellom synder handler ikke om type synd eller syndens størrelse, men om synden bekjennes slik at Gud tilgir. 

I NLM kan vi slett ikke forvente at mennesker ikke gjør noe galt. Men vi kan forvente en vilje til at man angrer sine synder og sine feilgrep. I tillegg trenger vi enighet om hva som er et brudd med Guds vilje. Slik sett er det langt vanskeligere å ha ansatte som mener at sex utenfor ekteskapet er helt greit – selv om de ikke blir gravide – enn folk som mener det motsatte og likevel gjorde en slik synd.