Kretsmannskoret 30 år

30-årsjubileum

For tre tiår siden fikk Oddvar Rotvik og flere en idè: Mannskor. Det ble færre kor rundt om på bedehusene, men mange ønsket fortsatt det sosiale og åndelige fellesskapet – og sangen.

Vi sitter på terrassen til den tidligere rektoren på Kongshaug og myser mot fjord og vårsol og tar en liten dirigentfot i bakken. Det er på sin plass å gratulere det jubilerende mannskoret med rund dag.


Felles grunntone

– Bedehusene har en egen sound, sier Oddvar.
– Det er så mange gode stemmer i bedehusbevegelsen. En felles grunntone. Et hjerte i det som synges og formidles. En sangskatt som ikke må gå tapt.

 

Tidligere hadde mange bedehus et sangkor eller musikklag, men etter hvert ble det færre sangere og færre kor. Og det var her ideen oppstod: Var det mulig å samle sangglade menn til åndelig og sosialt samvær – og sang? Det var mulig. Så med jevne og ujevne mellomrom er det samling for menn fra hele regionen til øvelser og opptredener og turer.
– Det er ikke akkurat ungdomsarbeid – men det kommer også stadig nye 60-åringer, ler Oddvar.

 

Dugnad, kor og forbønn

Det var også i denne perioden det ble bestemt at det skulle bli musikkgymnas på Kongshaug, så for Oddvar ble det ungdomsarbeid og skole på dagtid og seniorarbeid i mannskoret på kveldstid. Øvelsene var på Kongshaug, og de som var med, var både dugnadsgjeng for alle byggeprosjektene på Kongshaug, økonomisk bidragsytere og forbedere for dette nye skoleprosjektet i Os.

 

Når det skulle bygges et musikkgymnas i regionen, var det viktig for Oddvar at det også måtte knyttes bånd inn i regionens bedehus og musikkmiljø – slik at Kongshaug ikke bare ble en øy for seg selv, men en del av hele regionens misjonsarbeid. Her ble kretsmannskoret en av brikkene.

 

Nye sangere

Musikkstilen i mannskoret og hos ungdommene på Kongshaug er kanskje forskjellig, men gløden rundt musikken har vært den samme.

 

Under pandemien var det flere som mente at tiden var inne for å runde av hele mannskoret – få sunget det siste verset. Men slik har det ikke blitt – flere nye sangere har kommet til i den senere tid. Og det er plass til enda flere. Ta gjerne kontakt med Oddvar Rotvik, om det skulle friste med sosialt og åndelig samvær med andre menn – og selvfølgelig sang. Øvelsene er på Nesttun bedehus.