Hest og Ger i Mongolia

Fra Ålesund til ørkenen i Mongolia

Jeg heter Marte, er 19 år og kommer fra Ålesund. Dette året jobber jeg som ettåring for Misjonssambandet i Mongolia. Jeg bor i byen Khovd, som er vest i landet og her trives jeg veldig godt.

Mongolia er et fascinerende land med fantastisk natur, mektig historie og veldig hyggelige folk. Naturen er en blanding av elver, ørken, fjell og stepper. Det er et land med veldig kald vinter og veldig varm sommer. I tillegg er det tørt og det regner bare et par dager i året.

Allsidig tjeneste

Som ettåring skal jeg være med å avlaste misjonærene og jeg jobber derfor med det som de trenger hjelp til. En av hovedoppgavene mine er å hjelpe til på Den norske skolen (DNS). Jeg er med som assistent og lærer i noen fag.

En annen del av jobben min er å hjelpe til på aktivitetssenteret. Jeg har ikke begynt med det enda, fordi de holder på å utvikle det. Når vinteren kommer blir det nok mer jobb der. Da åpnes skøytebanen, og jeg kommer til å være mye der og hjelpe til. Skøytebanen var en stor suksess i fjor, så jeg tror og håper at det blir bra i år også.

Ukjent alfabet.

Jeg har også språkundervisning tre ganger i uken. Læreren bor i Ulaanbaatar, så undervisningen blir på Zoom. Mongolsk er et vanskelig språk å lære. De har mange lyder som vi ikke bruker i Norge, og så har de et helt annet alfabet. I begynnelsen var det veldig rart. Jeg måtte lære å lese på nytt. Nå går det bedre og jeg kan i hvert fall litt mongolsk.

Fritid.

På fritiden gjør vi mye forskjellig. Det har blitt mange turer både i bil og til fots. Vi har badet i en elv, gått fjelltur, akt på akebrett i sanddynene, overnattet ute i minusgrader og sett mye natur og mange dyr.

Vi er mye sammen. For eksempel har vi  Zumba med damene, sirkeltrening og bønn- og lovsangkvelder. Vi spiser av og til middag sammen og jeg har noen kvelder der jeg finner på ting med misjonærbarna. I begynnelsen av oktober var alle utsendingene på en ørnefestival. Der var det ørner som fløy ned fra et fjell og landet på armen til en ørnejeger mens han red på en hest. Vi så mange ørner, kameler og hester der. Det var veldig spennende, og det var gøy å oppleve det og se mer av kulturen her.

Oppstarten i Mongolia har vært veldig bra. Jeg har blitt godt mottatt av utsendingene og blitt kjent i byen. Jeg gleder meg til resten av året og til å se hva Gud vil gjøre med meg her.