Bærekraftig

Satser med folkehøgskole

Et nytt konsept stables på beina: NLM Gjenbruks butikk på Hamar gjenoppstår med nytt konsept i samarbeid med Hedmarktoppen folkehøyskole.

Da NLM Gjenbruk på Hamar stengte sommeren 2021, fant de ut at de måtte tenke nytt. Nå er konklusjonen klar: Det blir et samarbeidsprosjekt mellom NLM Gjenbruk og Hedmarktoppen Folkehøyskole.

– Intensjonen her er å få opp et godt gjenbrukstilbud på Hamar, og det har Hedmarktoppen veldig lyst til å bidra til, sier leder i NLM Gjenbruk, Bjarte Rydland.

Bjarte Rydland
Entusiastisk:Bjarte Rydland gleder seg over det nye samarbeidet Hans Christian Bergsjø

Framoverlent

Da det ble foreslått å kontakte Hedmarktoppen i høst, synes han det var "vel framoverlent", men lot seg overbevise.

– Prosessen startet og vi fant ut at dette kunne funke. Hedmarktoppen er en av de mest populære folkehøgskolene i landet –  de trenger ikke elever – men de tenker at gjenbruk er en del av framtiden, så når de fikk denne invitasjonen fant de ut at de ønsket å være med, forteller han.

Siden har det blitt jobbet på spreng for å få i stand en linje til inntaket av elever begynner 1. februar. Målet er i første omgang å få fem til ti elever fra høsten av. Det er også i begynnelsen av høsten 2022 at gjenbruksbutikken vil åpne igjen.

Avhengig av frivillige

– Vi satser på å ha oppe flere ganger i uka enn før, da det var åpent to ganger i uka. Vi regner med at elevene kan være med tre-fire dager i uka, forteller Rydland, og legger til at det arbeides med å utvikle en modell for driften, og at alle detaljer ikke er "i boks" ennå.

I tillegg til elever, vil butikken driftes ved hjelp av frivillige.

– Forhåpentligvis vil vi få med oss både nye frivillige, og folk som har vært frivillige før.

Når det gjelder samarbeidet med Hedmarktoppen er Rydland entusiastisk.

– Vi skal ikke blande mye teologi inn i dette, og dessuten er det avklart med både pinsebevegelsen og Misjonssambandet, sier han.

Om et lignende konsept skal etableres på Misjonssambandets skoler er foreløpig usikkert.

– Her og nå handler det om å få dette konseptet på beina, men hvis det viser seg at det fungerer bra, kan vi jo vurdere om vi skal gjøre det flere steder i landet.

I tillegg til den "gjenbrukslinja", vil flere av linjene, i tillegg til valgfag, kunne bidra i butikken.

– Det blir flott å få inn yngre folk i butikken også, avslutter Rydland.

 

Pressemelding

Partene har publisert pressemelding i forbindelse med samarbeidet.

Dette skriver de om seg selv i pressemeldingen:

  • NLM Gjenbruk driver gjenbruksbutikker over hele landet – fra Tromsø i nord til Mandal i sør. Vi har omtrent 1800 fantastiske frivillige som hver uke står på for å holde våre butikker åpne. Overskuddet går til Misjonssambandet (NLM), som har et stort arbeid med mange prosjekter og utsendinger i Afrika, Sør- Amerika og Asia, i tillegg til Norge.
  • Hedmarktoppen på Hamar er en av Norges største folkehøgskoler og har en tydelig kristen profil med et fantastisk trygt og godt miljø. Skolen tilbyr en rekke ulike linjer med noe for enhver smak, høy kvalitet, interessante temaer i vakre omgivelser. Hedmarktoppen ønsker at alle elever skal kjenne et sterkt medansvar for mennesker rundt seg, for naturen og for demokrati og samfunnsliv.

Les resten av pressemeldingen på NLM Gjenbruk Hamar sine sider på Facebook.