Rådsmøtet samlet i møtesal

Startet rådsmøtet med samtale om «Guds rike»

– Det står i Misjonssambandets grunnregler at formålet vårt er «å utbre Guds rike». Men hva betyr egentlig begrepet «Guds rike»? spurte generalsekretær Øyvind Åsland da Misjonssambandets rådsmøte startet med et profilforedrag.

Misjonssambandets rådsmøte startet opp fredag 22. oktober klokken 11. Formelt skal bare ett tema behandles, nemlig dokumentet «Menighetstenkning og organisasjonsstruktur». Dette er et omfattende dokument, og hovedstyret ber om råd fra rådsmøtet når det gjelder videre oppfølging og behandling.

 

Håper på gode samtaler

Hovedstyreformann Raymond Bjuland ønsket velkommen til rådsmøtet med å lese Salme 139 om hvordan Gud ransaker oss. Han ledet også konstitueringen av møtet. Et forhandlingsreglement ble vedtatt og to dirigenter og to sekretærer ble valgt.

Bjuland hadde også noen innledende ord om arbeidet i hovedstyret. Han startet med å fortelle hvor gledelig det er at mange nye melder seg til tjeneste – og om en nylig innvielse av misjonærer. Han sa også noen få ord om det krevende arbeidet hovedstyret har gjort knyttet til ulike varslingssaker. Ingenting ble sagt om innholdet i disse taushetsbelagte sakene.

– Dere som er her på rådsmøtet, kan ha ulike innfallsvinkler og ulike vurderinger til noen av disse sakene. Så håper jeg at vi likevel kan snakke godt sammen om temaene for dette møtet. Jeg håper også at vi kan være enige om at rådsmøtet ikke er et organ som skal gå inn i personalsaker og varslingsaker, sa blant annet Raymond Bjuland.

Raymond Bjuland holder åpning
Åpning:Hovedstyreformann Raymond Bjuland åpnet rådsmøtet med Salme 139. Espen Ottosen

Guds rike

Etter konstitueringen holdt Øyvind Åsland et profilforedrag. Da snakket han om det bibelske begrepet «Guds rike», et begrep som også står i den aller første setningen i Misjonssambandets grunnregler: «Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) har til formål å utbre Guds rike». Men hva betyr egentlig disse ordene?

Åsland startet med å sitere Markus 1,15: «Tiden er inne, Guds rike er kommet nær. Vend om og tro på evangeliet!» Deretter refererte han til en rekke definisjoner av Guds rike som er blitt brukt opp gjennom kirkehistorien.

– Men det er viktig at vi ikke blir altfor opptatt av de spissfindige spørsmålene. For det vi kan konstatere er at Jesus snakker mye om viktigheten av at vi kan komme inn i Guds rike. Og da blir det viktig å spørre: Hvordan kan jeg komme inn Guds rike?

Øyvind Åsland holder foredrag
Guds rike:– Jesus snakker mye om viktigheten av at vi kan komme inn i Guds rike. Og da blir det viktig å spørre: Hvordan kan jeg komme inn Guds rike? sa generalsekretæren i sitt profilforedrag. Espen Ottosen

Vi forkynner, Gud utbrer

Videre viste Åsland til den gjennomgangen Hans Kvalbein, tidligere professor i Det nye testamente ved MF, gjør av dette spørsmålet. Etter en grundig gjennomgang av en rekke tekster hevder Kvalbein at en god definisjon av Guds rike er å snakke om «frelsens tid, frelsens sted og frelsens gave».

– Så kan vi jo spørre om vi mennesker egentlig kan utbre Guds rike? Ut ifra det jeg har sagt så langt, blir svaret nei. Men vi kan ta imot dette riket. Og vi kan forkynne evangeliet om riket. Derimot er det ikke vi, men Gud selv, som utbrer sitt rike. Så kanskje burde det egentlig stått i grunnreglene våre at formålet vårt er å forkynne Guds rike, sa Åsland, som føyde til at han ikke vil foreslå at grunnreglene endres.

– Jeg lever fint med dagens grunnregler. Men det er fint å diskutere et så sentralt tema, sa Åsland, før det ble en samtale om temaet i rådsmøtet.

Rådsmøtet avsluttes søndag klokken 14. Utsyn kommer tilbake med informasjon om de eventuelle vedtak som vil bli fattet i løpet av møtet.