Barn i Indonesia vasker hender

Koronakrisen rammer ulikt på misjonsfeltene

Mens de fleste utsendinger har kommet til Norge fra Vest-Afrika, blir plakater om smittevern trykket opp i Mongolia. Og i Sør-Amerika er det portforbud. Koronakrisen får ulike konsekvenser på NLMs misjonsfelt.

– Jeg er veldig glad for at de aller fleste utsendingene fortsatt er på plass på feltene våre. Situasjonen er ulik på feltene, men mye av arbeidet kan videreføres på et eller annet vis, sier Hans Arne Sanna, leder for NLM utland.

Han har brukt mye tid de siste ukene på å følge med på situasjonen på de ulike feltene.

 

Tar individuelle hensyn

– I perioder har situasjonen endret seg fra dag til dag. For eksempel ga kenyanske myndigheter plutselig beskjed i forrige uke om at alle internasjonale flygninger ville innstilles. Da måtte vi vurdere om noen utsendinger burde reise til Norge, sier Sanna.

– Hva ble resultatet?

Hans Arne Sanna
Leder NLM utland:Hans Arne Sanna. Marius Bergersen

– Noen reiste da fra Kenya. Så ligger det ulike vurderinger bak den enkelte. Det kan være at man er i en risikogruppe, at perioden snart er slutt eller at det er svært ønskelig – kanskje på grunn av barn – å være i Norge. Det er viktig for oss å ta individuelle ønsker på stort alvor, sier Sanna.

Han understreker at det tas individuelle hensyn på alle felt, og at utsendinger også andre steder enn i Øst-Afrika vil komme til Norge.

 

Tar grep mot korona

Det eneste misjonsfeltet hvor NLM har vedtatt å hente til Norge alle utsendingene, er Vest-Afrika. Vedtaket gjaldt primært familier med barn. Derfor er fortsatt en misjonær på plass i Mali.

– Hun opplever seg som trygg og opplever dagene som meningsfylte. Nylig var hun i et møte med hele ledelsen i landsbyen der hun bor, hvor de ble enige om å innføre ulike tiltak for å hindre smitte av korona. Dette blir vi involvert i fordi vi driver et bistandsprosjekt, forklarer Sanna. Noe av det samme er situasjonen i Mongolia.

– Vi har et helseprosjekt i Mongolia, og i regi av dette trykkes det nå opp plakater om hygiene og smittevern.

 

Portforbud

– Er det noen felter hvor det meste går som vanlig?

– Nei det er vel egentlig ikke det. Over hele verden preger koronaviruset dagliglivet, men det er også en del forskjeller. I Sør-Amerika er det innført portforbud på kveldstid og nattestid, og også en del andre kraftige tiltak. Likevel er det fortsatt drift på det teologiske seminaret SETELA, hvor det drives med nettundervisning. I Hongkong er kirken i gang med nettgudstjenester.

For noen utsendinger kan det være en ekstra utfordring i disse tider å være hvit i huden. For som kjent er det i Europa at koronakrisen akkurat nå er mest utfordrende.

– Vi har hørt eksempler på at det blir ropt «korona» etter hvite personer. Dette har vi hørt om både i Øst-Afrika og Nord-Afrika, men det har foreløpig ikke blitt opplevd som et stort problem for utsendingene våre, sier Hans Arne Sanna, leder for NLM utland.

 

Bildet er tatt ved en tidligere anledning og viser et barn som lærer om håndvask i et av NLMs prosjekter i Indonesia.