Elfenbenskysten landsby

Nedgang i antall misjonærer

NLM trenger nye misjonærer. Fra høsten blir det færre på felt. – Vi ønsker å komme i kontakt med folk som er interessert i en tjeneste ute, sier leder i NLM utland.

NLM har pr. dags dato 124 misjonærer på felt, men vil oppleve en nedgang til rundt 103 ved neste kvartal. Konstituert leder for NLM utland, Olav Vestbøstad, sier dette ikke er en ønsket nedgang og at den ikke er økonomisk motivert.

– Vi ønsker et stabilt antall misjonærer. Det kan være flere grunner til nedgangen vi opplever nå. Enkelte misjonærer har avsluttet sin periode før tiden, og på enkelte områder har NLM avsluttet sitt nærvær av misjonærer da de nasjonale kristne overtar arbeidet, sier han.

 

Utfordring å rekruttere

Misjonærrollen har forandret seg opp gjennom årene og de nasjonale kristne gjør mer av det arbeidet misjonærene gjorde før. Dette gjør at NLM i større grad må sende ut personer med spesialkompetanse.

Regionleder for Vest-Afrikafeltet, Kjell Jaren, mener dette kan skyldes at man i NLM velger å fokusere på landene som er mer utilgjengelige.

– De unge og nyutdannede har ofte behov for å bety noe fra dag èn, mens enkelte felt kanskje krever mer tålmodighet og erfaring som man ikke alltid lærer på skolebenken, forteller Vestbøstad.

– Når man i dag snakker om unådde områder, som skal være NLMs primære kall i dag, tenker man ofte på muslimske områder i Øst-Afrika og deler av Asia. Disse områdene blir ofte løftet frem av organisasjonen. Jeg skulle nok ha ønsket at det samme trykket var rettet mot landene våre i Vest-Afrika, hvor vi også arbeider blant unådde muslimske grupper. I tillegg har vi i disse landene full frihet til å gjøre det. Vi har en unik mulighet i disse landene i dag, sier Jaren. 

Selv om NLM etterspør konkret kompetanse, er det også andre hensyn å ta når personer skal plasseres på felt. Vestbøstad mener det er ulike grunner til at fremtidige misjonærer blir plassert slik som de gjør.

– Det er sikkerhetshensyn som må tas, og hvordan familier med barn skal ivaretas på best mulig måte. Så er det også det faktum at det er vanskelig å rekruttere til felt som man ikke kan fortelle så mye fra. Da må vi gå direkte på personer som har den ønskede kompetanse. Men vi er glade for alle som tar kontakt med oss, og vi ønsker å komme i kontakt med personer som er interessert i å gjøre en tjeneste i misjonen, presiserer Vestbøstad.

– Strategidokumentene våre gir oss en retning å styre etter. Der er arbeidet blant unådde høyt oppe. Det er naturlig at nyoppstartede felt løftes frem. Disse feltene må også prioriteres med ressurser, sier han.

 

Sensitive felt

Bemanningssituasjonen på misjonsfeltene er også ulik. Land som Japan og Indonesia har de siste årene fått styrket bemanningen, mens Vest-Afrikafeltet får en kraftig nedgang og kan stå uten misjonærer i viktige posisjoner.


Tilgjengelig misjonsinformasjon

Jaren, som tidligere har vært misjonær i Sør-Amerika, oppmuntrer folk til å ta ytremisjon på alvor.

– Noen må krysse grenser. Oppsøk NLM sine nettsider og bli kjent med feltene våre! Her kan man lese saker og se videoer som viser dagliglivet til både nasjonale kristne og misjonærene våre, oppmuntrer Jaren.