Per Ove Aarseth og Sveinung Lianes

Lianes-biografi lansert

Fredag presenterte Gjenbruksgründeren Sveinung Lianes og forfatter Per Ove Aarseth den ferske biografien.

Lanseringen av boken «Sveinung Lianes. Gjenbruksgründer og misjonsmann.» ble gjort i en kombinasjon med 75-årsmarkering for en av NLMs fremste gründere. Han har hatt sentrale roller i oppstarten av en rekke suksesshistorier fra barnehage, korarbeid til nærradio og gjenbruksbutikkene.

– Det som har skjedd i min tid forteller om en fantastisk tidsperiode for kristen-Norge. På mange måter er årene fra tidlig 60-tallet og utover på 80-tallet av de mest ekspansive i hele vår historie, sier Lianes og peker da spesielt på en veldig utvidelse av NLMs misjonsarbeid.

– Dette ble mulig også via en styrking av misjonsøkonomien som vel er unik i norsk misjonshistorie, påpeker han.

 

Indre liv

Han håper at også den kristne historien fra 60-tallet kan være til inspirasjon og oppmuntring for kristne i dag.

– Jeg ville vise at det i den perioden hele tiden lå ferdiglagte gjerninger som vi kunne gå inn i, og at det ikke var grunn til motløshet. Jeg tror det er det samme i dag. Vi kan stå i fare for å få inn mye pessimisme i det kristne arbeidet, men mulighetene er mange, mener han.

I boken som utgis av Lunde forlag forteller han også om en barndom hvor det ganske tidlig ble klart at det var snakk om en virkekraftig ung gutt og om den tøffe tiden da den nå avdøde kona Berit måtte gi tapt for kreftsykdom.
– Den som leser boka vil ikke bare oppleve det ytre som Sveinung Lianes har gjort, men også komme inn i tankegangen og hans indre liv. Samtidig er det kanskje ikke rett å kalle det en biografi. Det er en revy med sterke personlige innslag som går over en periode fra tidlig 60-tallet, sier forfatter og tidligere Utsyn-journalist, Per Ove Aarseth.

 

Fakta

Sveinung Lianes

Alder: 75 år.

Bor: Bjorli.

Fra: Stordal på indre Sunnmøre.

Sivilstand: Enkemann.

Stilling: Pensjonist, men driver Bjorliheimen hotell og møtesenter.

Bakgrunn: Hele sin yrkeskarriere i NLM som blant annet ungdomssekretær, kretssekretær, daglig leder for NLM Gjenbruk og disponent i Misjonssentralen.