GF

Fast givertjeneste øker fortsatt

I 2018 økte inntektene til NLM gjennom Fast Givertjeneste med over tre millioner kroner, tilsvarende 6,5 prosent. Og trenden har fortsatt så langt i 2019. Samtidig går gavene fra misjonsfellesskapene ned.

– Vi vet ikke sikkert årsaken til at gavene fra misjonsfellesskapene går ned. Men noe kan handle om at folk i større grad velger fast givertjeneste. Kanskje blir det også totalt sett færre møter og færre anledninger til å gi ordinær kollekt, sier Grete Haukelid, markeds- og innsamlingsleder i NLM.

 

Mest gjennom Vipps

Haukelid er opptatt av at NLM skal legge godt til rette for innsamling og givertjeneste. Dermed blir det også viktig å følge med på endringer.

– Vi hører fra forsamlinger at folk har mindre og mindre kontanter. Så kompenserer nok bruken av Vipps for noe av dette. I enkelte forsamlinger kommer to tredjedeler av kollekten nå inn gjennom Vipps.

 

Økt med 1,5 millioner

Så langt i år har fast givertjeneste i NLM økt med 1,5 millioner kroner, fra 17 millioner til 18,5 millioner. Haukelid mener at det arbeides godt med å sette fast givertjeneste på dagsorden i regioner og fellesskap i NLM.

– Akkurat nå har to regioner egne aksjoner for å øke inntektene gjennom fast givertjeneste. Det er Region øst og Midt-Norge. I tillegg var det flere som tegnet ny avtale eller økte sin giveravtale på generalforsamlingen for snart et år siden. Dette får også betydning når vi sammenligner gavene fra april i år med april i fjor.

 

Opptatt av god informasjon

– Hva slags tiltak ser du som viktig for at NLM skal klare å øke inntektene fremover?

– Vi er opptatt av at de som gir til NLM skal vite hva pengene går til, og at de skal oppleve at deres støtte gjør en forskjell. Det er viktig at giveren får informasjon om hva han er med på, blant annet gjennom filmer og historier fortalt i fellesskapene. Vi ønsker å tydeliggjøre med vår kommunikasjon at NLM er en misjonsorganisasjon, og arbeidet vi driver går ut fra dette kallet, sier Haukelid.

 

Stor andel unge givere

Haukelid mener NLM er en privilegert organisasjon. Sammenlignet med mange andre giverbaserte organisasjoner er de gjennomsnittlige gavene høye.

– Det siste året har jeg lest to rapporter som har kartlagt givermarkedet i Norge og som viser at våre givere gir svært mye sammenlignet med andre organisasjoner. Det skyldes nok at mange organisasjoner er sekundærorganisasjoner, mens vi har en stor gruppe givere som ser på NLM som deres primære organisasjon. I tillegg ser vi at en ganske stor andel av våre givere er unge mennesker. Det er vi veldig takknemlig for.