Mange hender

Enighet om felles normallover

Sentralstyret i Indremisjonsforbundet (ImF) og hovedstyret i NLM har nylig blitt enige om normallover for forsamlinger som ønsker å være tilsluttet begge organisasjonene.

– Prosessen bak de nye lovene har pågått i fire måneder. Utgangspunktet var at noen
som arbeider med fellesskapsutvikling, fortalte at det på ti–tolv steder var ønske om tilknytning til både ImF og NLM, forteller leder for NLM Norge, Kåre Johan Lid (bildet).

Kåre Johan Lid
Torgeir Henden

– Hva karakteriserer de nye lovene?

– De tar hensyn til de to organisasjonenes forskjellighet og er å betrakte som forslag til normallover. En av forskjellene mellom oss er at funksjonen til sentralleddet er sterkere i NLM på grunn av ytremisjonsansvaret. Dette handler ikke mye om teologi, men det virker inn på det åndelige tilsynet i organisasjonen, i forbindelse med ansettelser i forkynnende stillinger for eksempel. De felles normallovene sier at forsamlingene skal rådføre seg med begge organisasjonene i forbindelse med ansettelser.

 

Kan være krevende

Det har vært en god del å snakke om i denne prosessen, innrømmer Lid. Intensjonen er å gi hjelp til dem som arbeider med disse spørsmålene lokalt.

– Forholdene på lokalplanet er temmelig forskjellige, og det kan være krevende når to som har arbeidet hver for seg, skal begynne å tenke sammen i en felles forsamling, forklarer Lid. Han poengterer at normallovene er tenkt som rådgivende. I en veiledning til lovene forklares formuleringer, og hvorfor disse
er som de er.

Én versjon av de nye lovene er tenkt til forsamlinger med eldsteråd, en annen til forsamlinger uten et slikt organ. I paragraf 3.1 fastslås det at forsamlingenes formål er å utbre Guds rike lokalt i Norge, samt NLMs misjonsvirksomhet internasjonalt.

 

Felles råd til lokalplanet

Lid sier at dette ikke er et første steg i retning av en sammenslåing av ImF og NLM.

– Det ligger ikke slike tanker bak. Men jeg er glad for at organisasjonene kan gi felles råd til dem som står i det lokale arbeidet, understreker han.

Lid poengterer at der de lokale forholdene tilsier at det er naturlig med tilknytning til bare én organisasjon, er dette fortsatt anbefalt.

Normisjon har vært orientert om prosessen, men siden utgangspunktet har vært spørsmål fra konkrete fellesforsamlinger med IMF, har de ikke deltatt.

– Et særlig viktig punkt for NLM er at ansvaret for ytremisjonsarbeidet vårt må føres videre i fellesforsamlinger, både når det gjelder forbønn, økonomi og kontakt med utsendinger, avslutter Kåre Johan Lid.

 

Normallovene for fellesforsamlinger finner du på denne siden i ressursbanken, sammen med de andre normallovene for forsamlinger.