Klasserom

Sygnaelever i møte med senator

I september var Sygna-elever i eksklusivt møte med en toppsenator i USA. Og de kan bli Norges beste elever på forskning.

Sygna vidaregåande skule har satt seg mål om å løfte studiespesialisering og få flere til å velge denne retningen. Under slagordet «Make studiespesialisering great again» har skolen blant annet fokus på å flytte undervisningen bort fra skolepulten og ut i den virkelige verden. I slutten av september var klasserommet til 3.-klassingene den politiske heksegryta Washington DC og kontoret til den amerikanske toppsenatoren John Thune.

Senator John Thune er ingen hvem som helst i USA. Han er i ledertrioen til republikanerne i senatet, leder senatets handelskomite, og nevnes i USA som framtidig presidentkandidat. Thunes farfar var fra Sogn og Fjordane og dro med amerikabåten fra Bergen i 1906. Tredjeklassingene på Sygna holder nå på med et forskningsprosjekt om Thunes norske aner.

 

Invitert til Vestlandet

Staben til senator Thune var så begeistret for Sygna-elevenes forskningsprosjekt at de ordnet egen omvisning i Kongressen for elevene, og de satte også av 30 minutter til møte med senatoren. «Den private omvisningen var en opplevelse i seg selv, og vi fikk blant annet kjøre senatorenes eget underjordiske tog som går mellom senatorenes kontorer og kongressen», kan reiseleder og studieinspektør på Sygna videregående skole, Frode Kleppe Holgersen, fortelle.
Toppmøtet med senatoren dagen etterpå toppet det hele. Etter at elevene hadde presentert sine foreløpige konklusjoner av forskningen, fortalte senatoren om sin norske farfar, viste bilder, og tok med et stort smil imot norsk sjokolade og en invitasjon til å besøke Vestlandet. Og selv om senatoren etter 30 minutter ble hentet for å delta i innspurten av forhandlingene om USAs statsbudsjett, var det vestlandsbesøket Thunes 90 000 følgene på Twitter fikk lese om denne dagen.

 

Kan vinne Holbergprisen

Og ikke lenge etter at besøket hos senatoren var avsluttet fikk klassen melding om at deres forskningsprosjekt er plukket ut som ett av 20 til å være med i konkurransen om årets Holbergpris i skolen. «En fantastisk beskjed å få, og vi har alt fått et svært godt kildemateriale til å jobbe med», kan Holgersen fortelle. Klassen har fått egen kontaktperson i staben til Thune som vil svare på spørsmål om forskingen, og som også har distribuert den foreløpige rapporten til alle i staben.

Og skulle elevene vinne Holbergprisen i skolen, er de enige om at alle prispengene på 25 000 kr skal gå til Sygnarussens misjonsprosjekt for å redusere mor-barn-dødelighet i Etiopia og bidra til samfunnsutvikling der. «På samme måte som vi de siste ukene har møtt mange personer i ulike roller som arbeider for å gjøre verden bedre, er det flott å se at elevene våre har samme fokus når de samler inn penger til dem med større behov enn oss selv», avslutter Holgersen, som også håper de gjennom kontakten de har opprettet med flere personer i Thunes stab vil få ham til Vestlandet før han eventuelt bestemmer seg for å stille som presidentkandidat.